Sverige behöver inte bara en rejäl skattereform. Vi behöver också en moderniserad arbetsrätt. Och vi behöver Europas gemensamma valuta. I alla dessa frågor är Folkpartiet drivande, och det är jag stolt över. I några har vi andra partier med oss. I grund och botten är jag förstås övertygad om att alla allianspartier, inklusive moderaterna, inser det kloka i dessa förslag - för Sveriges konkurrenskraft och politiska inflytande, i Europa och genom Europa i världen.
Moderaterna försvarar den "svenska modellens" arbetsrätt, även om Anders Borg medger att den missgynnar unga och gynnar medelålders män (SvD ledare, SvD, DN). Samme Borg ser eurons fördelar (DN/TT) men man anser inte att införande av den gemensamma valutan är något vi bör diskutera nu, först måste Socialdemokraterna med på båten (och Mona Sahlin är lika i positiv men avvaktande). Och värnskatten är inte prioriterad.
Detta är helt legitima politiska prioriteringar. Men prioriteringarna handlar också om en avvägning mellan att följa opinionsläget - utmana inte om arbetsrätten, kampanja för euron först när majoriteten är positiv - och att bilda opinion. Det sistnämnda blir kanske en roll reserverad för det liberala partiet.
Per Altenberg bloggar och refererar till intressant Economist-analys om Europa och euron ur brittiskt perspektiv som kan ha lika stor relevans för ett svenskt. Kent Persson har utnämnt arbetsrätten till veckans bloggdebatt.
2 kommentarer:
Kan någon förklara för mig varför vi skal ha euron? Och jag vill ha en förklaring som håller både nationalekonomiskt, politiskt, företagsekonomiskt och nationellt strategiskt - inte bara emotionellt om Europatanken.
Vi är ju redan tack och lov med i EMU:s steg 2 (till skillnad från Storbritannien och Danmark). Eftersom vi är bäst i klassen anser jag att vi bör vara pådrivande för att utveckla detta valuta- och finasiella samarbete närmare. Men det finns fortfarande som jag kan se det ingen hållbar anledning att gå med i ett projekt,Euron (EMU steg 3) som fortfarande lider av grava strukturproblem eftersom varken Europas länders ekonomier eller konjunkturcyklar är perfekt harmoniserade.
Det korta svaret är väl både ekonomiskt (ökad integration av den gemensamma marknaden, mer handel) och politiskt (större inflytande över den gemensamma politiken som påverkar även oss). Per Altenbergs bloggkommentar som jag länkar till ovan säger en del liksom Anders Borgs eget resonemang.
Skicka en kommentar