onsdag, juni 30, 2010

HBT-prefixet i vården

Folkpartiet vill förbättra vården för HBT-personer i Stockholms län. Homo- och bisexuella och transpersoner har rätt till vård på lika villkor, och bra bemötande. Diskriminering och dålig behandling är oacceptabelt oavsett om det sker medvetet eller, som i de allra flesta fall, omedvetet.

För det allra mesta ska HBT-prefixet inte spela någon roll. Går du till husläkaren eller behöver en knäoperation spelar det ingen som helst roll vem du älskar och vem du lever med. I andra sammanhang är det väldigt viktigt. Unga tjejer och killar som söker stöd på ungdomsmottagningen, personer som mår dåligt psykiskt, misshandels- och våldtäktsoffer som kommer till sjukhusens akutmottagningar måste tas emot med öppna ögon och utan att falla i heteronormativitetens fälla.

I grund och botten handlar det om att behandla alla som individer. Men för att göra det behövs särskilda insatser, som t.ex. Venhälsan, som Folkpartiet vill slå vakt om, eller en mottagning och kompetenscentrum för våldtagna och våldsutsatta män, som Folkpartiet vill skapa på Södersjukhuset. Kunskapen behöver finnas överallt i vården och vissa mottagningar ska vara särskilt utpekade och HBT-certifierade - regnbågsmärkta. Det gäller inte minst fler vårdcentraler, och alla ungdomsmottagningar.

Naturligtvis tas även situationen för transsexuella upp i FP-rapporten. Den är troligtvis bättre i Stockholm än på många andra håll i landet men även vi behöver se vad som kan göras ännu bättre.

ABC rapporterar om Folkpartiets HBT-rapport för Stockholms läns landsting. Birgitta Rydberg bloggar. Läs också mer och ladda ner hela rapporten här.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: