fredag, juni 18, 2010

Nytt bibliotek i Lindhagen nästa mandatperiod

I helgens nummer av Vårt Kungsholmen berättar jag om mina idéer för ett nytt bibliotek på nordvästra Kungsholmen.

Biblioteken är en viktig och självklar del av staden. De är de kanske viktigaste delarna i en lokal kulturmiljö och, med lite högstämda ord, den lokala kulturens viktigaste infrastruktur. Tillgängliga, moderna bibliotek med generösa öppettider på platser där folk rör sig, öppna och välkomnande för alla, är vårt viktigaste mål med den kulturpolitik vi för i Stockholm.

Nu görs en storsatsning på stadens nya biblioteksstruktur (f.n. 42 miljoner kronor, läs mer hos kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt). Det handlar bl.a. om de prisade tunnelbanebiblioteken - en idé som förstås lika gärna kan handla om bibliotek på andra platser där folk rör sig. Som t.ex. Moa Martinsons torg, där den nya spårvägen ska möta stomlinjen för båtbussar, om Folkpartiet får som vi vill.

Lindhagen, den nya stadsdelen som växer fram på nordvästra Kungsholmen, behöver ett bibliotek. Lindhagen behöver också bra kollektivtrafik. Och det är två goda ting som mycket väl låter sig förenas. Ett nytt stadsdelsbibliotek vid Moa Martinsons torg kan bli en mötesplats för såväl barn som människor i farten mitt i livet, för lokalt kulturliv och skolor, för tonåringar och pensionärer.

Urklipp ur veckans nummer av Vårt Kungsholmen nedan - hela tidningen finns snart i brevlådan hos dig som bor på Kungsholmen, eller här som pdf.Inga kommentarer: