torsdag, juni 10, 2010

Opinionen, besvikelsen och hoppet

Dagens stora partisympatiundersökning från SCB har varit efterlängtad med en blandning av tillförsikt och fruktan i alla politiska läger. Resultatet kan stavas besvikelse också för alla sidor; Alliansens övertag i övriga mätningar på senare tid har inte satt avtryck, de mindre Allianspartierna har det särskilt dystert - samtidigt som Socialdemokraterna noterar ännu ett opinionsmässigt lågvattenmärke liksom rekordsvag ställning i alla tre storstäderna. Miljöpartiet är givetvis att gratulera som vinnaren även i denna mätning.

SCB är störst, men i år kan deras erfarenhetsmässigt pricksäkra valsegrarkorande få ett avbrott. Aldrig tidigare har väl opinionen varit mer rörlig än denna mandatperiod, vilket visat sig i stora skillnader mellan olika opinionsmätningar och i flera svängningar fram och åter mellan stor rödgrön övervikt och nu senast Alliansledning i flera andra mätningar. Andelen osäkra svarande är också osedvanligt hög hos SCB.

Som många fristående analytiker liksom partipolitiska tyckare redan har påpekat, så kan det finnas en enkel förklaring till att SCB ger de rödgröna ett övertag, till skillnad från Demoskop, Novus och Synovate de senaste veckorna. De sistnämnda har alla gjort sina mätningar efter SCB. Så även om den statliga statistikbyrån är störst, så är de kanske inte träffsäkrast. Aktualitet är A och O i årets knivskarpa och rekordtidiga valrörelse. Sammanvägningen av trenden i flera olika mätningar blir allt intressantare att följa.

Siffrorna kommer nog hinna svänga fram och tillbaka på nytt innan valdagen. Det anmärkningsvärda med opinionen är Alliansens upphämtning av stora rödgröna försprång - två gånger om; Alliansens försprång i storstäderna - där också Miljöpartiet kan vara på väg att detronisera Socialdemokraterna som det största rödgröna partiet; och de många mindre partiernas betydelse.

Efter midsommar, Almedalsvecka och sommarsemester (åtminstone för de flesta icke så partipolitiskt aktiverade svenskar) väntar valrörelse på riktigt. Då får alla partier och deras företrädare större utrymme. I det osäkra läge som råder kan vi se fram mot spännande augusti- och septemberveckor. För min del är det både en förhoppning och bedömning att "liberalen som vill se frihet under ansvar" (DN) kommer att leda sitt parti till en framgång som tillsammans med övriga säkrar fortsatt Alliansregerande. Folkpartiet och Alliansen blir bara mer inriktade på det målet.

Medierapportering och kommentarer: Aftonbladet med Lena Mellin, DN med Henrik Brors, Dagens Samhälle, Expressen 2 med Eric Erfors, GP med Göteborgsperspektiv och Dick Henriksson, SvD med Göran Eriksson, SVT med Mats Knutson. Bloggar: Per Altenberg, Tokmoderaten Antonsson, Gulan Avci, Annika Beijbom, Carina Boberg, Linnéa Darell, Marcus Grundén, Pär Gustafsson, Mary X Jensen, Anna Lundberg, Jenny Olsson, Kent Persson, Erik Svansbo, Christian Tegnvallius.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: