fredag, juni 04, 2010

A-kassan, en socialförsäkring som andra

De generösa allmänna socialförsäkringarna är en av de viktigaste byggstenarna i en generell välfärd som skapar trygghet - och solidaritet. Legitimiteten bygger på att alla betalar, och att de flesta får en hyfsad inkomst vid sjukdom, arbetslöshet eller föräldraledighet.

A-kassan är en anomali i denna svenska modell - något som bör rättas till. Den frispråkige f.d. LO-experten Jan Edling är inne på reformer av socialförsäkringarna, bland andra intressanta förslag (han sågar också återinförd förmögenhetsskatt). Folkpartiet har blåst nytt liv i frågan om obligatorisk allmän arbetslöshetsförsäkring och Alliansen har åter slutit upp bakom detta förslag (AB, SR). Och de verkar ha svenskarnas stöd för denna högst rimliga tanke, liksom för att staten (som ändå ekonomiskt borgar för systemet liksom för dem som inte har någon arbetslöshetsförsäkring) ska ta över a-kassorna från facket.

79 % tycker att alla som har arbete ska omfattas av en arbetslöshetsförsäkring. 47 % tycker att den ska skötas av staten, 35 % att den som i dag ska ska skötas av facken. Detta enligt en Novus-mätning beställd av Folkpartiet som DN skriver om i dag (ej på nätet).

För Socialdemokraterna tycks detta vara ett tecken på att facken måste bli bättre på att propagera för sin särställning. För mig som socialliberal är det ett tydligt stöd för en generell välfärdsprincip - även för arbetslöshetsförsäkringen.

Per Pettersson bloggar om obligatoriska försäkringar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: