tisdag, juni 15, 2010

Jobbmatchen + skolmatchen = alliansseger

Valrörelsens viktigaste match kommer att handla om jobben. Och den har Alliansen alla förutsättningar att vinna, liksom vi gjorde 2006. Vår jobbpolitik har inneburit tiotusentals nya jobb - och att fler jobbar trots att vi genomgått den värsta ekonomiska världskrisen på decennier.

Arbetslösheten har förvisso stigit men tycks nu bli långtifrån så hög som i de värsta scenarierna, och börjar vända nedåt. Att både sysselsättningen och arbetslösheten stigit beror på att fler har kommit ut på arbetsmarknaden - vilket förstås i grunden också är positivt.

Med de allt fler ljustecknen i ekonomin kan Alliansregeringen möta valrörelsen med gott självförtroende, och nu som bekant också med betydligt bättre opinionssiffror än någonsin.

Inte undra på att vänsteroppositionen börjar bli orolig. Deras manifest för jobben i dag ger dock inget starkt intryck som moteld mot Alliansens politik (DN Debatt). Per Altenberg gör en enkel och effektiv vederläggning av deras påståenden och argument. Grundanalysen är slående och inte mindre tydlig för att den upprepats och upprepas: lägre skatter påstås inte ge fler jobb, de rödgrönas svar blir ju då att högre skatter på arbete skulle leda till fler arbetstillfällen. Som med alkohol, miljöfarliga utsläpp och annat då?

Jag tror att Alliansen vinner jobbmatchen. Det blir ett vinnande recept tillsammans med skolpolitiken, där vi har en urstark ställning, har genomfört viktiga reformer och har ännu fler på att göra-listan efter att väljarna ger oss fortsatt förtroende - t.ex. det nya lärlingssystemet som förenar jobblinjen med den nya skolpolitiken. Därför är jag också mer än hoppfull för Folkpartiets räkning. Med Jan Björklund, och med Birgitta Ohlsson och hennes värderingar som vinner val och inte minst kvinnors sympatier, kommer vi att kunna bidra starkt till Alliansseger i september.

Edvin Alam, Mark Klamberg, Per Pettersson, Erik Svansbo och Christian Tegnvallius bloggar också om jobbpolitiken. Kent Persson utlyser frågan om Alliansen vinner valet i höst till veckans bloggdebatt.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: