lördag, juni 26, 2010

2 av 3 tror på 4 år till?

Lagom till midsommarhelgen konstateras att förtroendet för den sittande Alliansregeringen inte bara är fortsatt högt, utan rekordstarkt. Inte bara varannan utan nästan två av tre svenskar tycker att regeringen gör ett mycket eller ganska bra jobb. Inte ens en av fem är missnöjda. Och bara drygt var fjärde tror att den rödgröna oppositionen skulle göra ett bättre jobb i Rosenbad. (DN, GP, SVT.)

Det är alltså inte bara matchen mellan statsministerkandidaterna som går i Alliansens favör, hela Allianslaget är mer populärt än sina rödgröna motståndare på den politiska planen.

Det är som jag har konstaterat förut ett välförtjänt förtroende. Under Alliansens styre har vi klarat oss rätt väl genom den största ekonomiska krisen på årtionden. Statsfinanserna är i god ordning, budgetunderskottet på väg att försvinna, arbetslösheten tycks ha toppat och sysselsättningen fortsätter att öka. Regeringen driver, med Folkpartiet vid rodret, en skolpolitik med brett stöd bland svenskarna, inte minst många rödgröna sympatisörer. Vården har förändrats i riktning mot större valfrihet och patientmakt.

Men vare sig i ekonomin eller i politiken går det att ta ut några segrar i förskott. Konjunkturuppgången ser hoppfullt stark ut men det gäller att ha koll på händelser i omvärlden. Likaledes krävs det enträget arbete och uppmärksamhet från och för alla Allianspartier, för en gemensam framgång i september.

Fyra år till är inom räckhåll. Men vi är inte framme än.

Per Altenberg, Carina Boberg, Linnéa Darell, Anne-Marie Ekström, Christer Sörliden bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: