tisdag, juni 22, 2010

Brittiskt sparpaket, svensk hemläxa

När Storbritanniens nya regering i dag presenterade sin första budget, hade kommentatorer redan i förväg talat om ett "blodbad". Även om man nöjer sig med epitetet stålbad så handlar det om tuffa åtgärder som kommer att påverka snart sagt alla britter. Och tuffa tag behövs för att få ordning på brittiska statsfinanser som inte ens under de goda Brown-åren gick ihop. (DN, SvD, SVT.)

Att Cameron, Osborne och Clegg får ordning på de brittiska finanserna är viktigt också för oss i övriga Europa. En förnyad ekonomisk kris som sprider sig kan vara förödande för en gryende konjunkturåterhämtning.

För egen del har Sverige och Alliansregeringen gjort sin hemläxa. Reformerna för jobb, för att det ska löna sig att arbeta, för att få en hållbar sjukförsäkring, och på längre sikt för kunskapsskolan är stora steg i rätt riktning. Och nu kommer ännu fler ljusningstecken.

Sysselsättningen har stigit ett rätt bra tag nu, fem månader i rad. Samtidigt har arbetslösheten också ökat eftersom fler har kommit ut på arbetsmarknaden. Men nu fortsätter sysselsättningen att öka samtidigt som arbetslösheten inte längre gör det. (SCB, Arbetskraftundersökningen; DN, se också Rapport-inslag nedan).

Det betyder också ännu ljusare tider inte bara för alla som får jobb, utan också för hela den svenska ekonomin. Och för statsfinanserna och reformutrymmet.
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: