torsdag, juni 24, 2010

Optimism och försiktighet om opinion och ekonomi

Sverige må inte vara med i årets fotbolls-VM. Men vi kan trösta oss med att enligt Konjunkturinstitutet vara åtminstone bäst i Europa i BNP, och bland de bästa i västvärlden. Även om det finns orosmoln som framför allt beror på ekonomins utveckling i omvärlden och på eventuella europeiska finansiella krisungar, så är det ytterligare ett styrkebesked för Sverige och Alliansregeringen. (DN, Rapport, SvD med ledarkommentar.)

I botten ligger inte minst svenskarnas egen optimism om framtiden. Någon "japansk" utveckling, som mer eller mindre välgrundat fruktas i åtstramningarnas spår på en del andra håll, är knappast aktuell här.

Svenskarnas optimism verkar också fortsätta smitta av sig i det välförtjänt ökade stödet för Alliansen. I dagarna har kommit ytterligare opinionsmätningar, både den webbaserade United Minds och den mer traditionellt genomförda Synovate, som båda ger övervikt för Alliansen över de rödgröna. Moderaterna har i kraft av stats- och finansministerposterna urstarka siffror, för en folkpartist är ett glädjeämne att det är vårt parti som står för Alliansuppgången den här gången hos United Minds. (Aftonbladet, DN med analys, SvD.)

Alliansen står på alltmer fast mark. Det ger en bra plattform inför valrörelsen som lär bli hård, spännande och jämn. Det gäller att ge den mest välgrundade och övertygande berättelsen om jobben, ekonomin, skolan, tryggheten. Det finns inget bättre än framtiden.


Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: