söndag, juni 13, 2010

Trendbrott bekräftat?

Efter den traditionellt valsegrar-korande SCB-mätningen kom så den lika traditionstunga junimätningen från Sifo. Och de pekar åt varsitt håll. Medan SCB verkar ge bilden från april och tidiga maj av rödgrön ledning, tycks Sifo fånga och bekräfta trendbrottet som setts i andra mätningar från slutet av maj: Alliansen har tagit sig inte bara ikapp utan också förbi, liksom i Synovate för första gången sedan hösten 2006 (om dagens Sifo rapporterar bl.a. SvD, med ledarkommentar av Per Gudmundson, GP, SVT, Sydsvenskan, Expressen, AB).

Hoppfullt, förvisso. Samtidigt behöver de mindre Allianspartierna rycka upp sig för att göra ledningen mer betryggande. För Folkpartiets egen del har jag goda förhoppningar, inte minst eftersom skolan återigen är en av väljarnas viktigaste frågor (DN). Men även för en tydlig linje kring sådant som värnskatten.

Två ytterligare uppgifter är angelägna för hela Alliansen: att peka på Miljöpartiet, det rödgröna dragloket. (Hur attraktivt låter följande citat från Timbro om MP:s politik? "Skatt på arbete ska höjas, skatt på förmögenhet ska införas, SJ ska fortsätta att vara ett monopol och det privatägda sjukhuset S:t Göran ska inte längre tillåtas erbjuda akutsjukvård.") Och att pressa tillbaka Sverigedemokraterna under fyra procent.

Erik Svansbo bloggar mer utförligt om opinionsläget och om att det är dags att exponera Miljöpartiet. Även Per Altenberg, Gunnar Andrén, Tokmoderaten Antonsson, Linnéa Darell, Pär Gustafsson, Anna Lundberg, Fredrik Sneibjerg och Maria Weimer bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: