måndag, juni 28, 2010

Kungsholmen och Stockholm behöver både spårväg och Förbifart

Vi behöver både vägar och kollektivtrafik - och sällan blir det behovet så tydligt som här på Kungsholmen. Medan Folkpartiet och Alliansen vill bygga både Förbifarten, en nödvändig avlastning av den över 40 år gamla Essingeleden, och nya spårvägar, så säger de rödgröna nej till antingen det ena eller det andra.

Särskilt viktiga är trafiklösningarna för invånarna i den nya stadsdelen på nordvästra Kungsholmen, som behöver få modern miljövänlig kapacitetsstark kollektivtrafik, och slippa en igenkorkad Essingeled strax över sina huvuden. Spårväg City kommer jämte båtbuss-stomlinje med brygga vid Lindhagensgatans slut, vid Moa Martinsons torg, att betyda mycket för dem.

Många som bor eller jobbar på Kungsholmen eller reser genom stadsdelen, eller för den delen till och i övriga innerstaden, kommer att ha stor glädje av när busslinje 4 konverteras till modern spårväg. Liksom av den västliga stomlinjen för båtbussar som Folkpartiet föreslår, och framtida fler båtbussar.

I veckans Mitt i Kungsholmen skriver jag en insändare om "både och":

Stoppa inte spårvägen och Förbifarten!

Stockholm behöver både kollektivtrafik och vägar för att växa hållbart för människor och miljö. Därför byggs nu Spårväg City, från den nya stadsdelen på nordvästra Kungsholmen till Värtan, som också kommer att få tusentals nya bostäder, och Djurgården, ett av Sveriges största besöksmål. Därför ska vi också bygga Förbifarten, som kommer att avlasta innerstaden och inte minst Essingeleden i framtiden.

Hos den rödgröna oppositionen finns dock motstånd mot både det ena och det andra. S vill inte bygga spårväg – de tycker uppenbarligen att kollektivtrafiken i staden redan är tillräckligt bra. MP och V vill inte bygga Förbifarten – de målar upp en motsättning mellan att satsa på vägar och kollektivtrafik, när sanningen är att vi behöver både och.

Vi måste hålla samman den växande Stockholmsregionen, rädda klimatet och förbättra luften i stan. Därför vill Folkpartiet och Alliansen att vi ska kunna ta moderna spårvagnar till City eller Djurgården – och att framtidens miljöbilar ska kunna ta vägen förbi, inte genom staden.

Rasmus Jonlund
Kommunpolitiker (FP)

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: