tisdag, juni 29, 2010

Liberaler håller kulturfanan högt

Ett parti skiljer ut sig när det gäller att lyfta kulturen i den politiska debatten, Folkpartiet. Och det är inte jag som säger det utan SvD:s kulturchef, Stefan Eklund, i dagens tidning. Eklund pekar på vår kulturtalesman Christer Nylander men också inte minst på vår nye riksdagskandidat Jasenko Selimovic som tydliga företrädare för en kulturpolitisk linje för kvalitet. Han skulle också ha kunnat nämna Stockholms kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt.

Dessa tre presenterade för ett par veckor sedan en liberal kulturpolitik för bildning, nyskapande och kvalitet. Det är en linje vi försöker hålla också i den lokala kulturpolitiken här i Stockholm även om vi inte fullt ut delar varje rikspolitiskt ställningstagande (t.ex. om en kulturkanon). Även i Stockholms läns landsting är det Folkpartiet som driver kulturfrågorna - vi har visat att vi menar allvar med pengar till kulturen och nu siktar vi framåt mot att landstinget borde ta ett större regionalt ansvar. En rapport inför nästa mandatperiod handlar om allt från Konserthuset till det fria kulturlivet och inte minst barn- och ungas kulturskapande och kulturkonsumtion.

SvD inleder i dag en intervjuserie med de sju riksdagspartiernas kulturpolitiska företrädare. Först ut är kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Det ska bli intressant att läsa vad de alla har att säga, och hur de andra sex kan matcha Folkpartiets engagemang.

Bloggat om Folkpartiets kulturpolitik i landstinget: Birgitta Rydberg, Olov Lindquist, Christoffer Fagerberg. Generellt om Folkpartiet och kulturen: Madeleine Sjöstedt, Christer Sörliden.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: