Lovorden över Sveriges och Alliansregeringens krishantering har varit många - och nu sällar sig IMF till skaran (DN, E24, SvD). Den försiktige finansminister Borg och hans statsrådskollegor förtjänar i detta sammanhang allt beröm. Den svenska ekonomin har fått hårda törnar men har visat god motståndskraft.
Sysselsättningen och tillväxten framöver innebär trots ljustecken fortfarande stora utmaningar som också IMF pekar på. Då krävs en fortsatt stabil ekonomisk politik - inga utgiftschocker eller skattehöjar-race (tillbaka mot toppen i världens skattetrycksliga).
Det gäller också om vi ska få bukt med ungdomsarbetslösheten - då är det bättre utbildningsmöjligheter och enklare vägar in på arbetsmarknaden, inte höjda arbetsgivaravgifter som Sverige och de unga behöver. Att det är Thomas Bodström som blåser till (s)trid mot alliansen i denna fråga, inte namnen Östros som håller i skattepolitiken, är kanske talande? (DN)
Per Altenberg berättar mer om ungdomsarbetslösheten och ungdomsskatten, och om Sveriges beroende av Europa. Linnéa Darell bloggar också om berömmet.
3 kommentarer:
Så sänkt inkomstskatt för de som har arbete ordnar då arbeten till de som inte har något arbete ha ha ha ...
Det föds uppenbart en ny idiot varje dag.
Pelle
Javisst. Det är ett ekonomisk samband som påvisats och påpekats upprepade gånger. Uppenbarligen har jobbpolitiken i Sverige med jobbskatteavdraget också haft effekt. Att det lönar sig bättre att jobba, gör att fler jobbar. Sedan behöver vi också stärka efterfrågan på arbetskraft.
Hur höjningar av dessa inkomstskatter skulle skapa fler jobb verkar ju också rätt knepigt att bevisa för dem som har den politiken...
Lägre arbetsgivaravgift för unga (som S etc vill ta bort) är ju däremot ett sätt att göra det billigare för företag att anställa just ungdomar som annars har svårt att få in en fot på arbetsmarknaden.
Och lägre skatt för de med högre inkomster (det kan väl räcka om de betalar 20, inte 25 % extra..?) handlar om att göra det mer lockande att utbilda sig, göra karriär, starta framgångsrika företag osv.
Pelle:
Varför ska de som arbetar hårt och annat bra inte kunna få primeras?
Vi som arbetar och så är inte maskiner...
Skicka en kommentar