söndag, februari 14, 2010

Reducerat försprång och reducerade skatter

Mitt i den djupaste vinter som många kan minnas får Alliansen förstärkt hopp om vår. Dagens Sifo bekräftar i allt väsentligt den Synovatemätning som för några veckor sedan visade vindkantring från den motvind som avslutade 2009 (SvD, DN). Men det svänger allt fortare och häftigare, och alla partisekreterare skulle kunna stå bakom Ibrahim Baylans påpekande att det återstår många mätningar innan valdagen (DN, Ekot).

Ett optimalt läge vore förstås om de mindre borgerliga partierna hämtade in de procentenheter som ännu skiljer regeringsalternativen åt, och gärna lite till. Folkpartiet har goda förutsättningar inför valrörelsen. Kristdemokraterna brukar återhämta sig. Och för Centern anas också grönare skogar bortom Vattenfalls- och Saab-vintern.

Ett glädjande besked inte minst för Maud Olofssons centerpartister och jämställdhetsvännerna i Folkpartiet är de fortsatta framgångarna för hushållsnära tjänster (SvD). Skattereduktionen ökade mer än tre gånger från 2007 till 2008, och antalet svenskar som utnyttjade möjligheten fördubblades. Föga förvånande är det vanligast bland höginkomsttagare - som ju inte behöver vara särskilt rika i den svenska sammanpressade lönestrukturen. De har lite mer pengar men också mindre tid. Pensionärer och ensamstående kvinnor utnyttjar tjänsterna mer än andra. Att ensamstående med barn inte är så vanliga köpare av hushållsnära tjänster torde tyvärr mest bero på att de oftare har lägre inkomster och mindre marginaler. De sänkta inkomstskatterna borde betyda mycket för dem - kanske framöver en bättre möjlighet för vissa som vill att kanske jobba mer med sin profession och mindre med hushållssysslor som andra kan göra bättre - och få mer av fritiden över för barnen.

Inom Alliansen finns ingen brist på idéer värda att pröva - t.ex. Centerpartiets förslag om IT-hjälp som hushållsnära tjänst (DN). Säkert efterlängtat av många, äldre som inte har samma vana vid tekniken eller yngre yrkesarbetande som hellre lägger tiden på annat än att få prylarna därhemma att fungera.

Från de rödgröna är den enda idén att slopa skattereduktionen. Där finns ingen förståelse för att vissa tjänster kanske inte klarar lika hög beskattning som andra, för att svarta jobb kan göras till vita som ger skatteintäkter och pensionspoäng, eller för att kvinnor och män kan få lika och bättre möjligheter till jobb, företagande och karriär - i hushållstjänstbranschen eller tack vare den. Rejäla renoverings- och byggnadsarbeten däremot ska förstås ha ett rejält ROT-avdrag. Att sätta in ett fönster mot betalning är fortfarande finare än att putsa det, i den rödgröna dubbelmoralens verklighet.

Anna Lundberg
, Niklas Odelberg, Jesper Svensson, Christer Sörliden och Seved Monke bloggar också om RUT-avdrag.

Intressant om Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: