tisdag, februari 23, 2010

RUT-avdrag - också något för Socialdemokrater

Jag minns ett nittiotal då Mona Sahlin sågs som en progressiv, förändringsbenägen röst inom socialdemokratin - en förändringsvilja som bl.a. tog sig uttryck i stöd för sådant som avdrag för hushållsnära tjänster. Nu är Sahlin statsministerkandidat för en minst sagt brokig rödgrön konstellation där åsikterna om hushållsnära tjänster och RUT-avdrag hör till det som tydligast illustrerar splittringen kring synen på människors arbete, pengar och frihet.

Vettiga röster saknas inte även om Sahlin själv numera följer partilinjens grått jantemässiga nej (ingen ska tro att de är något, vare sig de barnföräldrar som vill satsa på karriären och köpa hjälpen att hålla rent hemma, eller den som vill göra sig en karriär som "RUT"-företagare, eller kanske rentav den som gärna jobbar vitt med att göra rent hos andra). Till de vettiga rösterna hör Miljöpartiets Mikaela Valtersson liksom Stockholms-socialdemokraten Mikael Damberg, som Seved Monke hört i morgonsoffan. Mark Klamberg noterar att många andra S-röster välkomnar en positiv inställning till hushållsnära tjänster, t.ex. oppositionsrådet Robert Noord i Haninge.

Och de goda argumenten för RUT-avdraget är ju många: Det ger fler vita jobb, förvandlar svarta jobb till vita som ger skatteintäkter och pensionspoäng, ger jobb åt tidigare arbetslösa, blir för många det första steget in på arbetsmarknaden, skapar växande tjänsteföretag med inte minst kvinnliga företagare, gör det möjligt för män som kvinnor att göra karriär och prioritera annat och få hemmet professionellt och effektivt omskött, och framför allt - det kostar inte staten något. Tvärtom ger det högre skatteintäkter och är en ren vinstaffär, inte bara för samhället och samhällsekonomin utan också direkt för statens kassakista.

Fakta kan man hämta bl.a. hos Almega. Maud Olofsson skriver på Politikerbloggen.

Intressant om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: