måndag, februari 01, 2010

Rädslans politik som slog fel

Reformerna av sjukförsäkringen med tydligare koppling till rehabilitering och introduktion tillbaka till arbetsmarknaden har blivit hårt kritiserade. Men som SVT:s Rapport kunde berätta ikväll så blev det inte så illa som många oroat sig för - en oro som oppositionen skamlöst eldade på.De cancersjuka som figurerat tidigare i SVT visade sig nu ha fått behålla sjukpenningen, kunnat fortsätta på sina deltidsjobb, och fått anpassade insatser. Den individuella behandling och introduktion som Alliansregeringen strävat efter.

Regeringens rehabiliteringskedja innebär nu, som Alliansens partiledare påpekade i gårdagens TV-debatt, att människor som tidigare gått sjukskrivna år efter år, för första gången har hört av välfärdens myndigheter med något annat än sjukskrivnings- eller förtidspensionsbesked och utbetalningskort. Nu har de fått frågor och erbjudanden om rehabilitering, en väg tillbaka till arbetsmarknaden.

Mer kan göras för att förbättra rehabiliteringen, vården och sjukförsäkringen. Men vi har åtminstone rört oss i rätt riktning, bort från passiviseringens politik som under tidigare regeringar sände ut hundratusentals i utanförskap. Och rädslans politik slår förhoppningsvis så fel som den förtjänar.

Läs gärna Maria Byström, Mark Klamberg, Jesper Svensson.

Intressant om , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Mycket bra skrivet om en mycket viktig fråga. Ska skriva mer om den då jag känner mig bättre...