tisdag, februari 02, 2010

Krisen och sysselsättningen

Statsministern sade en sak om hur sysselsättningen utvecklats sedan 2006 i partiledardebatten i söndags, finansministern rättade bilden i går, vilket väcker medial uppmärksamhet och förutsägbar upprördhet från Thomas Östros & co. (DN, SvD, AB, Expressen.) Det viktiga är ändå att även med Anders Borgs korrigering så är huvudbilden från Fredrik Reinfeldt relevant: vi har klarat oss igenom krisen på ett förvånansbärt bra sätt. Och en stor bidragande orsak är Alliansregeringens jobbpolitik.

Naturligtvis går inte den värsta ekonomiska krisen på decennier spårlöst förbi, inte heller i svenska statsfinanser, för svenskt näringsliv och på svensk arbetsmarknad. Men hur hade det varit utan de kanske 100.000 fler jobb som regeringens politik beräknades ha gett före krisen? Hur hade vi varit rustade om politiken fram till 2006, med hög arbetslöshet i dånande högkonjunktur, hade fått fortsätta?

Jesper Svensson har med andra ord rätt. Cornucopia? ger ytterligare komplettering av bilden: en jämförelse mellan S-regeringens sista hela kvartal, april-juni 2006, med motsvarande period 2009. Då blir tydligen ökningen i princip 100.000...

Intressant om , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: