söndag, februari 28, 2010

RUT-avdraget strategiskt i storstäderna

Att hushållsnära tjänster blivit en av veckans största inrikespolitiska debatter - i "gamla" som "nya" medier - är inte så konstigt. Inte heller att delar av S och MP börjat vackla, att de rödgröna därför skickar ut väldigt förvirrade signaler, eller att såväl Folkpartiet som Moderaterna (och tidigare förstås Centern och Maud Olofsson) därför nu fokuserar på RUT-avdraget, hur det kan räddas och utvecklas.

Det sistnämnda fordrar förstås som har påpekats upprepade gånger i veckan en fortsatt Alliansregering. Och kampen om regeringsmakten kommer med största sannolikhet att avgöras i storstäderna - där RUT-avdragets framgångar och popularitet är särskilt stora.

Storstäderna och framför allt Stockholm är också de rödgrönas största huvudvärk - åtminstone för Socialdemokraterna. Som Peter Wolodarski konstaterar i sin söndagskrönika i DN har det stora gamla maktpartiet framför allt i huvudstadsregionen inte direkt rosat väljarmarknaden sedan förra valet, trots att insikten om problemet finns. Samarbetet med MP kanske underlättar, det med V gör det inte. Skatter på fastigheter, förmögenheter, "höga" inkomster och nu hushållsnära tjänster är ingen framgångsväg bland storstadsmänniskor som bor och lever dyrt, utan lyx, jobbar mycket och stressar mellan åtagandena.

Fler bloggar sedan sist: Per Ankersjö, Annika Beijbom, Carina Boberg, Maria Byström, Mary X Jensen, Mark Klamberg, Anna Lundberg, Seved Monke, Jan Rejdnell, Rosie Rothstein x2, Tobias Setterborg, Christer Sörliden, Shane Whaley.

Intressant om , , , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: