torsdag, februari 25, 2010

Sahlin får kanske minnas sitt 90-tal på Alliansens 10-tal

Mona Sahlin är kanske på väg tillbaka till 90-talet och om Socialdemokraterna svänger om hushållsnära tjänster är det säkert något hon i grunden gillar. Tyvärr verkar Marita Ulvskog med flera snarare sitta fast i 70-talet med förkvävande rättvise- och jämställdhetsideal som i ond socialistisk tradition sätter just idealet över verkligheten.

Mer pragmatiska eller rentav liberala röster inom Socialdemokratin väljer att se verkligheten, där RUT-avdraget lett till en explosion av företagande och arbetstillfällen inom hushållsnära tjänster. En verklighet där RUT- liksom ROT-avdraget faktiskt netto inte kostar statskassan någonting utan blir en vinstaffär. (Och ska vi gå in på rättvisediskussionen kan vi ju ta upp barnbidrag, maxtaxa i barnomsorgen, med mera...)

Vänstermotståndarna säger gärna att de prioriterar andra satsningar - men den för dem sorgliga sanningen är alltså att det inte skulle bli några pengar över till deras favoritobjekt, tvärtom. Frågan som bör ställas till de motsträviga vänstersocialdemokraterna och vänsterpartisterna är: hur tänker ni finansiera det avskaffade RUT-avdraget? Vilken välfärd - förlorade vita jobb och pensionspoäng, och färre framgångsrika tjänsteföretag vilket handlar om verkliga människor - ska få betala?

Och till de till synes mer pragmatiska i S och MP måste frågan ställas: Hur tryggt blir RUT-avdraget med en röst på er? Inte särskilt, att döma av Mikaela Valterssons debattartikel i Aftonbladet i dag.

Annars är det säkra kortet för den som vill behålla hushållsnära tjänster, en ny växande servicesektor och tusentals vita jobb förstås en röst på Alliansen. Om man värnar jämställdheten jämte entrepenörsandan, gärna på Birgitta Ohlssons och Nyamko Sabunis Folkparti.

Mer: Sanna Rayman på SvD:s och Malin Siwe på DN:s ledarsidor. SR Ekot om pragmatiska S-distriktsordförande. Ulvskog & Stjernkvist i P1 Morgon. Och en snart sex år gammal ledare i Kommunalarbetaren med uppfriskande tongångar från vänster. Mer bloggar om RUT och hushållsnära tjänster: Carina Boberg, Björn Brändewall, Maria Byström, FP Eslöv, Erik Laakso, Anna Lundberg, Per Pettersson, Niklas Svensson i Riksdagsrummet om att Sahlin inte vill debattera hushållsnära tjänster,

Intressant om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: