onsdag, augusti 25, 2010

Kultur för få, eller fler?

Ska vi satsa våra skattepengar på finare, nyskapande kultur som utmanar och flyttar fram gränserna? Eller på att kulturen kan nå fler, i Stockholm och Sverige?

Det var en retorisk fråga. Självklart måste politikens uppgift vara både och - att hjälpa fram det innovativa nya,  och att se till att många kan ta del av den kultur som finns. I idealfallet sköter kulturen liksom övriga civilsamhället sig själv men mycket av det vi anser värdefullt är inte kommersiellt gångbart. Därför har vi ett offentligt kulturstöd - som alltså har dessa dubbla syften.

Kulturbonusen i Stockholm tjänar det ena syftet - kulturverksamheter, som har passerat kvalitetsribban som det innebär att beviljas kommunalt kulturstöd, kan få mer pengar om de når fler personer, förbättrar sina egenintäkter t.ex. från biljettförsäljning, eller når många barn och unga. Det uppmuntrar alltså till att nå fler människor.

Fler stockholmare får ta del av den kultur vi alla är med och bidrar till.

Vår fond för nyskapande kultur tjänar samtidigt det andra syftet - att hitta och stödja det innovativa, det som ger kulturlivet nya impulser, och kanske påverkar det som om några år eller årtionden kommer att vara en del av den breda kulturen.

Folkpartiets kulturpolitik i Stockholm har alltså två tankar i huvudet på samma gång. Vårt kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt torde vara en av landets mer nytänkande kulturpolitiker (även om jag som parti- och nämndvän kanske kan anses jävig...)

Kulturstödet har tyvärr ofta fått s.k. inlåsningseffekter. De som en gång har fått stöd fortsätter att få det, och har säkert kvalitativa och bra verksamheter som uppfyller kraven. Men det gör att nya verksamheter har svårt att ta sig in. Vi har gjort omdisponeringar för att fler ska kunna få kulturstöd, och vi vill förstås gärna i framtiden öka kulturstödet så att fler kan få plats.

I mina ögon borde Boulevardteatern med Roger Westberg vara en mycket stark kandidat. Och när han väl får kulturstöd lär han också med sitt ambitiösa program som når många vana och ovana kulturkonsumenter, skörda kulturbonus.

Läs mer: DN Kultur rapporterar i ifrågasättande ton. Newsmill-angrepp på Madeleine Sjöstedt (kulturvänsterns proportioner är som vanligt deras egna; Kafka..?). Madeleine Sjöstedts blogg.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: