söndag, augusti 15, 2010

Skattefokus och FP-trend?

Skatterna seglar kanske något otippat upp som en utmanare bland de tyngsta valfrågorna. När bägge statsministerkandidaterna ska elda kärntrupperna blir de med nödvändighet mer av partiledare. Och för såväl Reinfeldts moderater som än mer för Sahlins socialdemokrater står pensionärerna i fokus.

Att Sahlins huvudnummer blir en massiv plädering för ytterligare skattesänkningar kan förstås glädja Alliansvänner mer än de där egna kärnväljarna.

Alliansen sätter agendan - och dominerar inte bara Sahlins eget tal. Skattehöjningarna talas det tystare om från oppositionen, men väljarna kommer förstås att påminnas upprepade gånger fram till valet om de bördor som kommer falla på vanliga inkomsttagare, företagare och ungdomars arbeten, vid en rödgrön valseger.

För Folkpartiet ser förutsättningarna nu ljusare ut att kunna bidra till att istället Alliansen kan regera vidare. En svagt positiv trend noteras i och med den senaste opinionsmätningen, från Sifo. Att alla mittenpartierna rycker fram är förstås bra för hela Alliansen. Opinionsläget är jämnt - men det döljer inte att ett trendbrott skett, att det numera är Alliansen som har ledartröjan.

Folkpartiet har också förutsättningar att locka väljare med sin skattepolitik. Jan Björklund poängterade ju att pensionärerna står först i kön för skattesänkningar - men att det i övrigt inte går att lova för mycket. Finns ytterligare utrymme står Folkpartiet principfast kvar vid uppfattningen att värnskatten ska slopas. Denna straffskatt på utbildning, företagande och framgång lämnar ändå ett ganska blygsamt bidrag till statskassan - och liksom den skrotade förmögenhetsskatten som de rödgröna hotar att återinföra är den förmodligen kontraproduktiv.

Skola och skatter - Folkpartiet har ingen anledning att rädas någon av de valfrågorna.

Media om partiledartal, skatter och opinion: AB 1, 2, DN 1, 2, 3, 4, Expressen 1, 2, 3, SvD 1, 2, 3, 4. Bloggar: Per Altenberg x2, Martin Andreasson, Annika Beijbom, Kent Persson, Tommy Rydfeldt, Mathias Sundin.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: