onsdag, augusti 25, 2010

Rusta unga för framtiden - lärlingar, elevhälsa och studiemedel

Utbildning är nyckeln till framtiden. Och då inte nödvändigtvis teoretisk utbildning - Folkparti-ledaren Jan Björklund har ju rätt i att alla inte vill och inte kan bli akademiker. Det passar inte alla, och Sverige behöver många duktiga yrkesmän och yrkeskvinnor.

Därav omvandlingen av gymnasiet, med en yrkesexamen och en högskoleförberedande examen. Därav lärlingsutbildning och lärlingsanställningar för gymnasister. Och därav den nu presenterade nya lärlingsanställnings-formen för personer upp till 23 år, som kan vara i upp till 18 månader, med villkor som i sedvanlig ordning ska förhandlas av arbetsmarknadens parter.

Bra yrkesutbildning är ett av de vassaste vapnen mot ungdomsarbetslösheten, för att rusta fler unga för vuxenlivet, och rusta Sverige för framtiden. Alla människor ska också ha flera möjligheter - därför ska alla förstås kunna välja till att läsa in högskolebehörighet på gymnasiet, eller läsa in den senare på Komvux.

För dem som läser vidare på högskolan finns också behov av förbättringar. Det ska löna sig att utbilda sig liksom att jobba hårt, Folkpartiet vill avskaffa värnskatten som fungerar som en straffskatt på bl.a. utbildning och företagande. De ekonomiska villkoren under studietiden vill vi förbättra genom att avskaffa fribeloppet som begränsar hur mycket pengar man får tjäna när man har studiemedel - och i Alliansen har vi nu enats om att höja lånedelen i studiemedlet.

Elevernas hälsa är en viktig del av skolpolitiken som bl.a. har lyfts fram av Jan Björklund i några av hans stora tal som Folkparti-ledare. Folkpartiets målsättning blir nu en Allians-satsning på totalt 650 miljoner kronor 2012 och 2013 - omräknat i tjänster skulle det motsvara 700 anställda, t.ex. skolsköterskor, skolläkare och skolpsykologer. Det kommer att betyda bättre och tidigare hjälp åt unga som mår dåligt, fysiskt eller psykiskt. En angelägen reform för en trygg skola med arbetsro.

Media: DN 1,2, Expressen, SvD, SVT. Jan Björklunds nyhetsbrev. Per Altenberg, Christoffer Fagerberg, Helena von Schantz bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: