tisdag, augusti 31, 2010

Rödgrön pengarullning - men till vad?

De talar om jobb och välfärd men de rödgrönas konkreta förslag sätter knappast dem som jobbar i fokus. Det är en mängd reformer på en mängd områden, med det gemensamma draget att de kostar pengar. Finns det ett samhällsproblem kan det med säkerhet, i de rödgrönas värld, lösas med offentliga insatser och mer pengar.

Logiken brister också ibland. Sänkt restaurangmoms, som hos Alliansen ingår i en linje för jobb och företagande inte minst för tjänstesektorn, är tydligen bra. ROT är rätt bra, det ska finnas kvar hela nästa mandatperiod ut lovas det nu. RUT däremot ska bort. Gå gärna på restaurang men städa inte hemma - ja, logiken är kanske att det behöver städas mindre om man äter ute?

De rödgröna gör det mindre lönsamt att arbeta, men vart tar pengarna vägen? En stor del går i skattesänkningar, eftersom Mona Sahlin vill vinna skattesänkningsloppet mot Alliansen när det gäller pensionärerna. En betydligt mindre del går till välfärden. Och en del av dem ska tydligen gå till ännu lägre maxtaxa i förskolan. Alltid något för dem som behöver betala mer inkomstskatt, eller tvingas avstå från städhjälpen hemma?

1998 års valrörelse, då maxtaxan var den stora frågan, gav förstås ett valresultat som var katastrofalt då men skulle glädja många socialdemokrater i dag. Så många fler vuxna i förskolan blir det inte med de rödgrönas mål om max 5 barn per anställd - enligt SVT:s Mats Knutson är siffran i dag 5,3. Att kvalitet i förskolan handlar om mer än detaljstyrning av sådant slag, eller att barnens behov kan variera mellan kommuner och förskolor, är förstås svårare att siffersätta.

De rödgrönas förslag blir dyra. Inte minst för invånare i Stockholmsregionen där många kommer att drabbas av höjda inkomstskatter, ny fastighetsskatt, eventuellt den nya skatten på förmögna, avskaffat RUT-avdrag... Men oenigheten består också på viktiga områden. Det är inte bara om den nya förmögenhetsskatten som väljarna får vänta på besked till efter valet.

Per Altenberg har räknat på skattesänkningar och välfärdssatsningar. Kent Persson förutspår en ökenvandring för S fram till valet. Fler bloggar: Oscar Fredriksson, Christian Tegnvallius, Thomas Böhlmark, Robert Noord.


Media: AB, DN 1, 2, 3, 4, Expressen 1, 2, 3, SvD 1, 2, SVT.

Intressant?

Inga kommentarer: