fredag, augusti 20, 2010

Skatterna och välfärden

Vi måste investera i välfärden. Men välfärdssatsningar kräver resurser, och dit finns inga enkla vägar. Det räcker inte att som Mona Sahlin tala om att barn och äldre måste få kosta, vilket nog för övrigt få har några invändningar emot. Problemet är ju synen att alla pengar är statens - och att skattesänkningarna per definition inneburit ett minskat välfärdsutrymme.

Det är för en liberal två omöjliga tankar på varandra. Pengarna, de ekonomiska resurserna, skapas i det fria näringslivet. Sedan behöver vi ha skatter och en fördelningspolitik som säkerställer en god välfärd. Men högre skatter ger inte automatiskt bättre välfärd, snarare tvärtom. Och välfärd kan också handla om att få behålla mer av sina egna pengar, att få incitament att arbeta, utbilda sig och driva företag. Det är bland annat en klokare skattepolitik, med lägre skatter, som har gjort att Sverige i dag har högre sysselsättning än inför förra valet, trots att vi har gått igenom den värsta finanskrisen i mannaminne.

Vad vi har att vänta från vänster är skattehöjningar - särskilt om Lars Ohly får bestämma. Det må talas vitt och brett om skattesänkningar för pensionärer, men för att betala sin kortsiktiga dyra nota kommer de rödgröna behöva dra in stora belopp. Inte minst från stockholmarna, som har att se fram emot högre inkomstskatter, också lokalt, fastighets- och förmögenhetsskatter, avskaffat RUT-avdrag...

Det är inte att ta ansvar för ekonomin, eller en spirande konjunkturuppgång och stigande sysselsättning. Det är att trampa på bromsen.

Alliansen har sänkt många skatter. Fler behöver sänkas - liksom Folkparti-ledaren Jan Björklund i P1:s partiledarutfrågning kan jag instämma i att det finns få skatter jag inte skulle vilja sänka. Men liksom den nu uppåtgående men fortfarande känsliga ekonomin inte skulle må bra av stora skattehöjningar, ger den heller inte utrymme att specifikt utlova skattesänkningar.

Vi kan dock ange prioriteringar och ambitioner. Då blir valet tydligt. Att pensionärerna kommer få lägre skatter står redan klart. Folkpartiet kommer sedan att bl.a. att prioritera avskaffande av värnskatten - en straffskatt på utbildning, ambition och företagande som ger relativt små intäkter och i längden är skadlig för svensk ekonomi. Och för välfärden.

Media: SvD 1, 2, Brännpunkt. Bloggar: Per Ankersjö, Jesper Svensson.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: