tisdag, augusti 24, 2010

Det lutar åt Alliansen, med fortsatt FP-ökning

Ytterligare några opinionsmätningar ger bilden av att läget inför valet är jämnt. Frågan är om Skop och United Minds undersökningar kan rubba bilden från det i mångas ögon ledande opinionsinstitutet Sifo, vars söndagssiffror ju visade en klar Alliansmajoritet.

Alliansen leder dock i alla mätningar, utom United Minds, som har en annan, webbaserad mätmetod och har gjorts under en längre tid - hela vägen från i början av augusti. Det är lång tid i en så här spännande valrörelse.

Folkpartiets positiva trend fortsätter dock i Skop. Vi ligger nu runt vårt gamla valresultat såväl där som hos de ledande instituten Sifo och Synovate - och bättre ska det bli, när trenden fortsätter.

Runt valresultatet ligger Folkpartiet också i Stockholms stad - såväl enligt den Stockholms-Sifo som jag skrev om i går som i den Stockholms-Synovate som DN publicerar i dag. Det torde också bekräfta en positiv trend under den senaste tiden, även om vi var ännu bättre hos Synovate för ett år sedan. Mest att gratulera i Stockholmspolitiken är förstås Miljöpartiet - som går upp hos Synovate, ner hos Sifo. Socialdemokraterna riskerar liksom på riksnivå ett katastrofval.

Några fler Stockholmsmätningar lär vi väl inte få se före valdagen, så då gäller det att tolka de större riksmätningarna från framför allt Sifo och Synovate. Och där verkar ju trenden vara Alliansövervikt, FP-uppgång, och möjligen MP-nedgång i storstäderna.

Mattias Lönnqvist bloggar - och har i Sundbybergs Mitt i hittat en riksdagsval-undersökning från Sifo; här i Stockholms stad fick vi ju besked inför kommunvalet.

Media: AB 1, 2, 3, DN 1, 2, Expressen, SvD, SVT.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Mattias Lönnqvist sa...

Jag hade helt missat att Stockholmsdelarna av "Mitt i" hade siffror för kommunalvalet i Stockholm; då blev det ju ännu intressantare, och alliansens försprång i Stockholm blev ännu tydligare.

Nu skulle jag "bara" vilja se en opinionsundersökning för landstinget också.

Rasmus på Kungsholmen sa...

Ja det vore ju verkligen något att önska sig. Brukar vara betydligt mer sällsynt, dock. Har inte sett någon sedan Skop hösten 2009, tror jag.