tisdag, maj 25, 2010

(V)ärldssamvetets comeback i löjets (s)kimmer

Den rödgröna oenigheten om Afghanistan brukar vara paradexemplet på osäkerheten i en eventuell framtida rödgrön utrikes- och säkerhetspolitik. Kanske borde vi oroas mer av vad de rödgröna enats om: att USA borde lämna alla sina militärbaser runtom i världen (SvD).

Kravet på en USA-reträtt, som slås fast i ett trepartiprogram från februari som godkänts av de rödgröna partiledarna, skulle minst sagt att väcka uppseende i omvärlden. Det är förstås klassisk plakatpolitik från vänsterkanten men något helt annat som en blivande regerings doktrin. Ett sådant orealistiskt krav skulle dra löjets skimmer över svensk utrikespolitik och underminera det inflytande vi har i världen, på egen hand och via EU. Det kan kännas moraliskt rätt att vara världssamvete men man gör liten skillnad om ingen lyssnar på vad man har att säga.

Ett krav på total USA-reträtt från världen vore förstås inte bara en strategisk dunderblunder utan också sakligt och ideologiskt fel. Många må ogilla USA:s roll som världspolis, inte minst det egenmäktiga uppträdandet under Bush d.y., men det förtar inte behovet av den amerikanska kraften och makten för den fria världen - t.ex. i den eviga konflikthärden runt Korea.

Vad ett isolerat USA har betytt för världen bär 1900-talet alltför många minnen av. Vad vi gemensamt i Europa behöver göra är att inlemma USA i internationellt samarbete och utnyttja alla de möjligheter som Obama-administrationen trots allt innebär.

Socialdemokraterna har alltid hållit kommunisterna och deras vänsterpartistiska efterföljare på långt avstånd från utrikes- och säkerhetspolitiken. Villigheten att göra avsteg från det är det mest förvånande, och allvarliga. Alternativet är förstås att detta aldrig är menat att bli en eventuell rödgrön regerings politik - utan bara är ett spel för vänstergallerierna. Då stannar åtminstone löjet och den strategiska blundern på den inrikespolitiska hemmaplanen.

Jan Björklund och Fredrik Malm varnar från Folkpartiets sida för den rödgröna utrikespolitiken på Newsmill. Bloggar: Martin Andreasson x2, Sebastian Bjernegård, Amanda Brihed, Adam Cwejman, Niklas Frykman, Carl B Hamilton, Mark Klamberg, Nina Larsson, Niklas Odelberg, Fredrik Sneibjerg, Jesper Svensson, Christer Sörliden.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: