söndag, maj 16, 2010

Det är skillnad på arbetslinjer

Jobben är utkorade som valets stora fråga. Alliansregeringen har bedrivit en konsekvent arbetslinje, men har den pedagogiska utmaningen att förklara varför jobben inte är så många fler, och arbetslösheten större (p.g.a. en växande befolkning) än 2006.

De rödgrönas pedagogiska problem torde dock vara större. Med ett vänsterparti som beslutat om sex timmars arbetsdag med bibehållen lön, ett miljöparti som också vill korta arbetstiden, och förslag om rätt till heltid blir den rödgröna arbetslinjen minst sagt förvirrande för väljarna.

Inget av förslagen verkar heller så verklighetsförankrade. Förvisso borde vi som befolkning arbeta mer, och framför allt behöver fler ett jobb, men inte heller förslaget till heltid är särskilt genomtänkt. Vilket effektfullt demonstrerades av tittaren som påpekade att på hennes arbetsplats skulle det innebära att hon blev av med jobbet (se klipp från Aftonbladet TV nedan). Frågan är vad en undersköterska, lärare eller industriarbetare skulle tycka om en arbetstidsförkortning som i praktiken skulle innebära påtvingat deltidsarbete - och åtföljande inkomsttapp. Eller vad det skulle betyda för samhällsekonomin.

Alliansens arbetslinje har alla förutsättningar att vinna den trovärdighetskampen. Förhoppningsvis kommer det att synas i framtida opinionsmätningar, även om miljöpartisterna i dag var att gratulera till en fint Sifo-saluterad kongressavslutning.Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: