fredag, maj 28, 2010

Styrkebesked för Alliansen och svensk ekonomi

Nej, man ska inte fästa för stor vikt vid enstaka opinionsmätningar. Men att Alliansen för första gången sedan valsegern åter leder i Synovates mätning ger ändå skäl för en lättad suck - och energi för nya friska tag (DN, DI). Särskilt som Alliansens uppgång verkar vara en trend i flera mätningar.

Alliansens ledning är välförtjänt, sett till krishanteringsförmågan och det rent allmänna handlaget med den ekonomiska politiken. Och samtidigt som det blåser i omvärlden, vilket ger svenskarna anledning att premiera just krishanteringen (DN), kommer fler signaler om att vår egen svenska ekonomi är på väg uppåt. Den svenska tillväxten är "bäst i Europa" med sina 3 procent första kvartalet (SvD) och även statsbudgeten är urstark - överskottet i april blev 30 miljarder, mer än dubbelt så mycket som förutspåtts (SvD).

Mitt eget parti Folkpartiet har alla förutsättningar att fortsätta öka och bidra till en fortsatt Alliansregering. Den tydliga skolprofilen är förstås en enorm tillgång, och det aktuella förslaget om obligatorisk a-kassa går helt i linje med socialliberal politik för generell välfärd (DN). Socialförsäkringar ska vara generella och omfatta alla. Det är glädjande att även arbetsmarknadsministern åter ser mer positivt på idén, som ju är i linje med tidigare Alliansförslag (DN).

Bloggar, om opinionen och/eller ekonomin: Amanda Brihed, Marcus Grundén, Runo Johansson, Mark Klamberg, Anna Lundberg, Christer Sörliden x2, Mikael Wendt. Om a-kassan: Per Altenberg, Carina Boberg.

Intressant om Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: