En förnyad finanskris gav en allvarsam fond för kvällens Reinfeldt/Sahlin-duell. Det är inte två partiledare som möts, så mycket som de två statsministerkandidaterna för varsitt regeringsalternativ. Två statsministerkandidater med mycket olika trovärdighet i handlaget med den ekonomiska politiken, krishanteringen och regeringsskickligheten.
Alliansen har redan pekats ut som "vinnare" på den kris som nu slår mot Grekland med full styrka, och verkar kunna hota fler europeiska länder. I verkligheten har förstås en sådan kris få vinnare i Europa. Även Sverige kommer att drabbas, som ett handelsberoende litet land som är väl integrerat i den europeiska ekonomin. Men liksom i den första, stormiga omgången av finanskrisen står vi väl rustade, med Europas kanske bästa statsfinanser. Och den här krisomgången blir förhoppningsvis både snabbare och bättre hanterad, och mindre omfattande.
Alliansen har därmed mycket riktigt allt att vinna på en debatt om just ekonomiskt-politiskt handlag och regeringsskicklighet. I Agenda-debatten fick vi höra Mona Sahlin ta till den gamla S-versionen av 90-talskrisen som något en strävsam S-regering ärvde från en äventyrlig borgerlig regeringsperiod. Det är en liknande ofullständig bild som hon gärna vill sätta på den nuvarande lågkonjunkturen, genom att skylla arbetslösheten på Alliansregeringen som om finanskrisen aldrig funnits.
90-talskrisens halmstrå lär inte rädda Sahlins och de rödgrönas trovärdighet om ekonomin och regeringsskickligheten. En ljumt mottagen rödgrön ekonomisk vårmotion, den grekiska krisen, och V-kongressens socialistiska ouvertyrer ger inte väljarna anledning att ompröva sitt omdöme av regeringsalternativen.
Alla vore glada om vi slapp debattera krishantering och arbetslöshet. Men en sådan debatt har en fördel: den sätter fokus på när politiken verkligen spelar roll. Det är när regnmolnen skockas och inte när solen skiner som val blir verkligt viktiga.
Media, om regeringsalternativen och/eller statsministerduellen: Rapport, DN, SvD, SvD. Mer om V-kongressen: Rapport, Rapport, SvD, DN, DN.
Bloggar om krisen, regeringsalternativen och/eller Agenda-debatten: Carina Boberg, Runo Johansson, Anna Lundberg, Kent Persson, Daniel Snällman, Mikael Wendt, Victor Zetterman
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar