Fler och tidigare betyg är inget enkelt svar på utmaningarna för den svenska skolan. Det är ingen mirakellösning som snabbt kommer att leda till att kunskapsnivån höjs och fler elever uppnår gymnasiebehörighet - och att vi senare kan få fler som med självförtroende framgångsrikt fortsätter med yrkesutbildning, högskolestudier, forskning, innovation och entrepenörskap. Men det är en viktig komponent.
Betygen är ett verktyg som måste användas rätt. De kan ge signaler om vad man är duktig på och vad man behöver jobba mer med. De blir ett tydligt kvitto på vad man uppnått, eller inte lyckats med - och det gäller inte minst för dem runt eleverna: lärare, övriga i skolan, och förstås föräldrarna.
Fler och tidigare betyg är en del i ett helt reformpaket för skolan varav en del är sjösatt, en del beslutat och en hel del återstår. Bara ett nytt betygssystem infört utan att de andra förändringarna är på gång vore ingen lösning. Betygen kan bli en symbolfråga i valet, där de rödgröna återigen visar upp en splittrad front (tidigare eller senare betyg, eller inga alls?) - men de viktigaste framtidsfrågorna för skolan är sådana som inte är lika tydliga och lätta att beskriva - eller polemisera kring. Allt från återupprättat lågstadium över förbättrad skolhälsovård, från lärlingsutbildningar till en ny lärarutbildning, hör till den helheten.
Alliansen, Folkpartiet och Jan Björklund levererar ett bättre betygssystem för den svenska skolan - men framför allt är man på god väg att ge skolan förutsättningar för ett eget bättre betyg, i elevers, lärares och föräldrars ögon liksom i internationellt perspektiv. Det är ett arbete som måste få fortsätta även nästa mandatperiod.
Media: DN x2, SvD + ledare, Aftonbladet x2, Expressen + ledare.
Bloggar: Per Altenberg, Amanda Brihed, Maria Byström, Niklas Frykman, Mats Gerdau, Marcus Grundén, Pär Gustafsson, Runo Johansson, Anna Lundberg, Seved Monke, Hanna Paavola Önnebro, Helena von Schantz, Christian Tegnvallius, Mikael Wendt, samt Veckans bloggdebatt hos Kent Persson.
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, skola, skolpolitik, betyg, Folkpartiet, Jan Björklund, Alliansen, regeringen, rödgröna, oppositionen
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar