torsdag, maj 27, 2010

Sjukförsäkringen: (S)kräckbilder och osanningar

Skräckbilderna inför reformen av sjukförsäkringen vid årsskiftet var många. Efter fem månader går det att konstatera att verkligheten blev betydligt bättre - och mer lik det scenario Alliansregeringen förutsåg.

Fler har fått hjälp tillbaka mot arbetslivet. En del av dem hade aldrig tidigare fått något sådant stöd alls, utan lämnats bortglömda att klara sig på en sjukförsäkring som ska vara ett trygghetsnät men som inte är en bra långsiktig försörjning för någon. Nu får de chansen att kanske pröva något nytt eller annorlunda, även om de inte kan gå tillbaka till sitt gamla jobb eller den gamla arbetsplatsen.

Alla som hänvisades till Arbetsförmedlingen vid årsskiftet skulle inte klara att börja resan tillbaka mot arbetslivet nu, ens med det nya stödet. Det visste vi från början, vilket inte gjorde det mindre rätt eller viktigt att ge alla möjligheten. Exakt vilka eller hur många som efter en tid åter skulle behöva sjukskrivning var omöjligt att veta.

Nu har vi ett svar. Bara var tredje har hittills sökt ny sjukskrivning. De allra flesta fortsätter i introduktionsprogrammen. De är värda den individuella hjälpen.

För en del som varit sjukskrivna länge var det från början klart att de inte var aktuella för den här reformen. Personer med allvarliga sjukdomar som en cancerdiagnos är helt enkelt inte målgruppen för introduktion - för dem gäller medicinsk behandling varefter de flesta förhoppningsvis ska kunna återvända till sina jobb. Med de förtydliganden som gjordes i december var detta alldeles klart.

Det hindrar inte belackare som Socialdemokraternas "välfärdstalesman" Ylva Johansson att fortsätta sprida sin skräckpropaganda. Hon gör det skickligt, med beskrivning av hur det skulle vara att upptäcka en cancerknöl och behöva vara rädd för att inte bli frisk i tid innan sjukskrivningen tar slut (Ekot). Men ett skickligt bildspråk gör inte lögner sannare, eller taktiken att skrämma upp människor mer hedersam.

Skam åt Socialdemokraternas skräckpropaganda. Hedern istället åt Christina Husmark Pehrsson och Alliansens sjukförsäkringspolitiker som har genomfört och försvarat en i grunden viktig reform, och samtidigt visat ödmjukhet och beredskap att modifiera för att göra den ännu bättre.

Media: DN, Rapport. Bloggar: Christian Ottosson.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: