tisdag, maj 11, 2010

Unga folkpartister för unga väljare

Väljarna måste vinnas varje dag och inte minst varje valdag - men de unga väljarna som måste vinnas för första eller andra gången är en särskild utmaning för alla partier. Det känns särskilt viktigt för Folkpartiet, Sveriges liberala parti med en ideologi och politik som är starkt förknippad med framtidstro och optimism, sakpolitiskt inte minst uttryckt med fokus på kunskap, skola, utbildning och forskning.

Jag får väl fortfarande räknas till en av de yngre folkpartisterna även om jag hinner fylla 30 innan valåret är till ända. Som alla andra, unga och gamla, folkpartister är jag en individ med egna intressen, preferenser och prioriteringar i livet och politiken. Jag har mer gemensamt med en liberal 40-talist än en revolutionär 80-talist. Icke desto mindre spelar även åldern roll.

Ålder, liksom andra egenskaper eller drag som vi automatiskt har gemensamt med många andra människor, handlar om erfarenheter och position i samhällslivet och den mänskliga gemenskapen. Lika lite som vi kunnat välja vilka våra jämnåriga är, kan vi välja bort att vara unga eller medelålders eller gamla - och i vissa fall behandlas utifrån det. Oavsett om det handlar om åldersgränser på krogen, rabatter på resor, eller bemötande i arbetslivet - eller politiken.

Därför har ålder betydelse i politiken, därför är det angeläget att Folkpartiet har unga kandidater som kan föra fram vår liberala politik med den särskilda trovärdighet, med den botten av gemensamma erfarenheter, som det innebär att vara ung i dag och ha vuxit upp på 80-, 90- och 00-talen.

Ett antal av oss hittar du på den nylanserade sajten ungafolkpartiet.se. Liberala ungdomsförbundets och Liberala studenters respektive ordförande Adam Cwejman och Pär Gustafsson har skrivit om Folkpartiets utmaning på Politikerbloggen, och vi är flera yngre och lite äldre som bloggar: Gulan Avci, Annika Beijbom, Amanda Brihed, Lotta Edholm, Andreas Froby, Sebastian Hallén, Christoffer Jönsson, Mark Klamberg, Seved Monke, Per Pettersson, Birgitta Rydberg, Tobias Setterborg, Eric Wahlberg, Maria Wallhager, Victor Zetterman

Intressant om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: