torsdag, maj 06, 2010

Rödgröna Stockholmssiffror?

De rödgrönas ekonomiska alternativ kanske vid en första anblick inte verkar ligga så långt ifrån Alliansregeringens budget. Mycket av de reformer som genomförts bibehålls. Inkomstskatterna höjs inte så mycket som befarats. Men därbakom väntar rödgröna dyrtider, inte minst för stockholmarna.

Fastighetsskatt, förmögenhetsskatt, avskaffat RUT-avdrag och högre inkomstskatter för de med lite högre löner (och därmed oftast med större ansvar, längre utbildning etc) slår mot Stockholmsregionen. Fastighetsskatten är ett slående exempel, vars avarter tidigare drabbade fastighetsägare som råkade bo i ett populärt område där grannarna sålt och köpt dyrt. MP:s ekonomiska talesperson Mikaela Valterssons kommentar var talande: invånare i Stockholmsområdet med en sådan situation ska inte räkna med rödgrön sympati. De kan ju alltid belåna, eller sälja huset, de sitter ju på en tillgång i hennes ögon. Det egna boendet ska alltså belånas bara för att man ska kunna betala skatt till staten.

Kanske såg många svenskar igenom de rödgröna ridåerna nu när ett ekonomiskt alternativ till Alliansregeringen slutligen presenterades. Kanske insåg de att överbudspolitiken inte räcker så långt, och att de rödgröna inte kan bli de alla goda gåvors givare som de tidigare har försökt framställa sig som - inte om de ska få ihop en budget. En budget som inte ens med nya lånelösningar för att betala miljarddrömmar i infrastruktur blev så smaklig som en del kanske hade hoppats.

Inte minst stockholmarna har fortsatta skäl till vaksamhet. Möjligen är det vad som återspeglar sig i den senaste opinionsmätningen från Demoskop, möjligen har också den större tilltron till Alliansens ekonomiska politik och regeringsduglighet fått genonslag. Enstaka opinionsmätningar är aldrig något att luta sig mot, men visst är det uppmuntrande att den första mätningen efter de rödgrönas budgetalternativ både visar en Alliansledning - och en uppgång som gör Folkpartiet till tredje största parti.

Media: Aftonbladet blogg, DN x 2, Expressen, SvD, SvD ledare och ledarblogg, Sydsvenskan, SR. Bloggar: Edvin Alam, Per Ankersjö, Carina Boberg, Amanda Brihed, Adam Cwejman, Mary X Jensen, Runo Johansson, Seved Monke x 2, Kent Persson, Per Pettersson, Niklas Odelberg, Fredrik Sneibjerg, Christer Sörliden, Hans Åberg

Intressant om , , , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: