lördag, maj 08, 2010

Vänstersvänger och Alliansansvar

Vänsterpartiet fortsätter troget som de rödgrönas vänsteralibi eller vänsterspöke. Det är uppenbart att veckans rödgröna ekonomiska alternativ inte har fallit de mer renläriga vänsterpartisterna i smaken. För dem är skattehöjningarna alltför små och drabbar för alltför få.

Även om vänsterfalangen är ensamma herrar på vänstertäppan och förnyarnas vägval sedan länge har försvunnit från den röda kartan, kan segerherren Lars Ohly inte styra som han vill. Det märks nu när även han - åtminstone innan de eftersträvade regeringstaburetterna är i hamn - nu försöker sig på en med vänstermått mer mittenorienterad linje.

Innerst inne sörjer förstås inte Ohly över kongressens beslut om snabbt tillbakadragande av den svenska Afghanistan-styrkan och sex timmars arbetsdag. Det är klassisk ansvarslös, kortsiktig - med snällare ordval idealistisk - vänstersocialism, som integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni gjorde tydligt i sin kommentar.

Vad V-kongressen nu gör är dock att för svenskarna demonstrera om var partiet står, vad för slags politiker och politik det är som är på god väg in i nästa svenska regering.

För väljare som inte verkar ha rosats av det rödgröna budgetalternativet när det väl kom - och mångas drömmar ofrånkomligen gick upp i rök - är det en påminnelse om att ta i akt. Hur kommer ekonomin att skötas och vem kommer att få betala? Svenskarna kan då också fråga sig hur det blir med kunskapsskolan och betygen, utrikespolitiken i stort, Sveriges plats i det europeiska samarbetet, osv.

Alliansen har samtidigt gjort tydligt att man vill fortsätta på samma linje som de gångna åren: arbete, välfärd, och lika möjligheter för alla - inte minst genom de viktiga reformerna av skola och utbildning som Folkpartiet ansvarar för i regeringen. En fortsatt reformpolitik grundad på ekonomiskt ansvarstagande från fyra partier som visat att de vill och kan regera Sverige, i goda år och i ekonomisk storm.

Kent Persson och Rosie Rothstein bloggar om Alliansens valplattform. Per Ankersjö ("topplistan"), Fredrik Antonsson (Tokmoderaten), Gulan Avci, Adam Cwejman, Mark Klamberg, Seved Monke, André Nilsson, Christer Sörliden, Mikael Wendt skriver om V. Media om V och kongressen: DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, Aftonbladet. Om Alliansens valplattform: DN, SvD.

Intressant om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: