onsdag, juli 14, 2010

En förtroendefråga om sanningar, siffror och sakfrågor

Det som raskt döpts till "Littorinaffären" går så ytterligare ett varv. Att Sven-Otto Littorin väljer att ge sin sida av saken i DN är förstås väntat både ur det mänskliga och det mediemässiga perspektivet. Ord står mot ord. Anklagelser för ett juridiskt men ännu mer i mångas ögon moraliskt allvarligt brott, utan att möjlighet till rättslig prövning pga preskriptionen, gör att det lär förbli så. (I åtminstone rent juridisk mening är förstås Littorin därmed oskyldig, som Sven-Erik Alhem påpekar.) (Även AB, SvD.)

Som en rad politiska analytiker påpekat lär denna, och liknande, affärer inte påverka valutgången och väl ej heller valrörelsen nämnvärt (se t.ex. Lena Mellin). Bakom det märkligt rubricerade "förtroenderaset" för statsministern ligger ju egentligen något betydligt mindre anmärkningsvärt. Aftonbladet har i mina ögon vänt på resonemanget. Det som borde noteras är väl att även om bara varannan tycker att statsministern har hanterat krisen bra, så har tre av fyra oförändrat förtroende för Fredrik Reinfeldt. (Även DN, SvD.)

Föga förvånande följer åsikterna i mycket parti- och blocklinjerna. Vi kan anta att de som redan hade lägre förtroende och ändå inte var befintliga eller tänkbara Alliansväljare, i högre utsträckning finns bland de "två av fem" som upplever minskat förtroende.

Expressen har i en annan undersökning förvisso redovisat ett större förtroendetapp, och för hela regeringen, men också där framför allt bland oppositionens anhängare. Visst kan de vara just de rödgröna väljare som funderade på en Alliansröst, som den opinionsmätaren menar. Analyserna kan gå åt olika håll.

Den viktiga slutsatsen är nog ändå att förtroendet förblir högt, att det återstår att se om och hur det långsiktigt påverkas, och att valet kommer att avgöras av något annat. Hur blir det med jobben, skolan, vården, forskningen, RUT-avdraget, skatterna? Väljarna är kloka nog att se till sakfrågorna.


Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: