måndag, juli 05, 2010

Både företag och dagis - för det allmänna intresset

Vad är ett särintresse och vem representerar allmänintresset? Det kan bli ett av de stora samtalsämnena under den politiska festival som Almedalsveckan är. Statsministerns anspråk på att stå upp för allmänintresset har potential att provocera och väcka debatt, ännu mer än KD-ledarens "verklighetens folk". (DN Debatt, Makthavare, SvD.)


Helhetsperspektivet är alltid viktigt i politiken. Hur når vi det bästa resultatet med begränsade resurser i tid och pengar, hur prioriterar vi bland frågorna?


För Folkpartiet är detta en position med lång tradition: under 1900-talets turbulenta tidigare årtionden ville liberalerna inte stå för något särintresse, eller någon särskiljande ideologi. Därför tog man namnet Folkpartiet - för hela folket.


Politik och prioriteringar handlar till sist naturligtvis om att välja vissa frågor, vissa reformer - vissa särintresssen, om man så vill - i första rummet. Valet görs dock utifrån moget övervägande. Vad tjänar bäst allmänintresset? Ibland är det kanske att satsa på lärarna. Ibland att bygga ut förskolor, eller höja taken i sjukförsäkringen.


Det pragmatiska liberala vägandet för och emot kan resultera i en bild av otydlighet eller velighet. Jag upprepar gärna en av mina liberala favoritsentenser, att vara liberal är att vara kluven. Att se olika sidor av olika saker är inget dåligt, bara en politiker som förvaltar medborgarnas förtroende sedan kan fatta beslut, som mer ofta än sällan handlar om att kompromissa.


En annan liberal favoritsentens är "både företag och dagis" - en mer vardaglig variant av "frihet och rättvisa" som mycket tydligt illustrerar att vi måste ha mer än en tanke med oss.


Att Folkpartiet håller fanorna högt både för företagen och barnen visar för övrigt två aktuella utmärkelser. När Företagarna utser de mest företagsvänliga riksdagsledamöterna är det tre folkpartister på prispallen: Hans Backman, Agneta Berliner och Karin Pilsäter. Ser vi enbart till Alliansen kniper folkpartisterna 5 av de 6 topplaceringarna, då också med Tina Acketoft och Liselott Hagberg.


Och när BRIS undersöker riksdagspartiernas inställning till barn och ungdomar är det återigen Folkpartiet som hamnar i topp (AB).


Företag och barn: mycket tydliga representanter för allmänintresset. Utan dem, vilken framtid?


Bloggar om företagen: Anna Lundberg, Anna-Stina Nordmark Nilsson. Om barnen: Christian Tegnvallius. Om allmän/särintresse: Expressen opinionsblogg, Kent Persson. Om statsministerns tal i Almedalen: Anne-Marie Ekström, Per Altenberg. Almedalen - veckans bloggdebatt?


Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: