fredag, juli 09, 2010

Kulturvalet: kulor och kvalitet

Nu kan det bli spännande. De rödgröna oppositionspartierna tar kulturen på allvar och väljer att göra den till en fråga för gemensamt förslag, under Almedalsveckan, ett par månader före valet. På Allianssidan har framför allt Folkpartiet redan tagit upp den kastade handsken och står berett att göra kulturen till en valfråga.

Vad vill då de rödgröna? Ambitionerna är vällovliga och manifesteras, förstås kan man lätt tycka, av en pengasatsning - en "kulturmiljard". Gott så. Frågan är sedan vad pengarna ska användas till.

Jag sympatiserar starkt med fri entré på statens museer, liksom bl.a. SvD:s kulturchef Stefan Eklund - det är något vi redan har infört i de största delarna av Stockholms stads museiverksamhet. Jag gillar också skarpt förslag om digitalisering av mer av kulturarvet och skulle t.ex. gärna se en storsatsning på att scanna in och tillgängliggöra mer av allt arkivmaterial som finns i alla hyllmil i svenska arkivhus och bergrum. Att göra kulturarvet mer tillgängligt för alla, allmänhet och forskare, som dessa idéer handlar om, är en mycket liberal och demokratisk ambition.

Visst finns också en populistisk sida och stor spretighet i förslagen, som Eklund också pekar på. Och liksom Folkpartiets kulturtalesperson på riksnivå Christer Nylander efterlyser jag mer substans, riktning och inte minst kvalitetsfokus.

Gärna fler kulor till kulturen. Men framför allt mer bra kultur för pengarna.

Media: DN, SvD x2, SVT, SR. Bloggar: Fredrik Sneibjerg.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: