söndag, oktober 11, 2009

Kulturpolitiskt samråd (FP): Liberalt om kultur & tillväxt, upphovsrätt & teknikens möjligheter?

Folkpartiet håller den liberala kulturfanan högt, i Stockholms stad och landsting, och även på riksnivå även om riksdagsgruppens främsta kulturpolitiker Cecilia Wikström blivit invald i Europaparlamentet. Förutom ett kulturpolitiskt program till landsmötet i Växjö i november, vankas nu ett kulturpolitiskt samråd där synpunkter är välkomna från många håll.

Kort kan väl sägas att ansatsen är mycket bra men att det kan krävas en del mer fundering bl.a. kring upphovsrätt och internet, som kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt skriver. Madeleine bjuder också in alla att komma med synpunkter i en wiki på hur Stadshusets samrådssvar bör se ut. Själv har jag skrivit ett samrådssvar för egen del, också som förslag för Kungsholms-Essinge-liberalerna. Jag betonar både behovet av tillväxtbegreppet i kulturpolitiken (både ekonomisk och kulturell - i betydelsen att fler kan nås av mer kultur), och att liberaler måste värna upphovsrätten - samtidigt som vi bejakar teknikens utveckling. Liberalism är framtids- och teknikoptimism!

Kultur kan kanske bli en valfråga, åtminstone om Leif Pagrotsky får som han säger sig vilja (Socialdemokraternas kulturpolitiska alternativ och skillnaderna gentemot regeringen verkar dock inte imponera alla).


Intressant om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: