måndag, oktober 12, 2009

Inget nytt huvudbibliotek - men huvudsyftet är mer bibliotek åt stockholmarna

Som Madeleine Sjöstedt skriver på sin blogg så blir det ingen utbyggnad av vårt huvudbibliotek vid Odenplan/Sveavägen. Orsaken är kostnaderna, som redan innan projektet lämnat ritbordet rakat i höjden.

Det är förstås oerhört ledsamt att detta projekt nu går om intet - vi behöver ett större huvudbibliotek. Det är tråkigt för alla som lagt ner så oerhört mycket tid och engagemang på planering, diskussion, bidrag till arkitekttävlingen, osv. Samtidigt lär vissa jubla över att annexen inte rivs och att någon ny byggnad inte riskerar att nagga vyn över Asplunds bokpalats i kanten.

Naturligtvis är det också en prestigeförlust. Men prestige får inte stå i vägen för kloka beslut. Jag är fortfarande övertygad om att Asplundbiblioteket kan byggas ut på ett ansvarsfullt sätt, för ekonomin och stadsmiljön, men uppenbarligen var inte detta rätt tillfälle.

Nu får vi använda pengarna på smartaste sätt för att fortsätta vår framgångsrika förändring av biblioteken runt om i staden. Där kan betydligt mindre summor göra oerhört stor nytta, när ett bibliotek flyttas till ett bättre läge som i Högdalen eller Bredäng, ett populärt bibliotek byggs ut som Luma i Sjöstaden, ett älskat slitet bibliotek upprustas som på Kungsholmen, eller får en profil som passar en viktig målgrupp, som PunktMedis för och med ungdomar i biblioteket på Medborgarplatsen.

I media: Stockholmsnytt, SvD, DN

Intressant om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: