torsdag, oktober 08, 2009

Väljarna föredrar Alliansen när alternativet blir tydligt

Först inhämtade Alliansen det rödgröna försprång som förståsigpåare utdömt som ointagligt. Och nu blir regeringens politik mer populär - även bland de rödgröna partiernas väljare - som DN rapporterar (även i SvD). Och de flesta som ser sig som gynnade pekar på de sänkta skatterna.

Varför har de inte upptäckt det förut, är frågan som ställs. Skattesänkningarna som gör det betydligt mer lönsamt att arbeta och ger alla som jobbar mer av sina pengar kvar i plånboken, har ju varit Alliansens tydliga linje från första dagen i Rosenbad - och tidigare än så.

Orsaken är förmodligen densamma som gör att Alliansen kommit ikapp i opinionen i allmänhet: Alternativet börjar bli tydligt. De som inte märkte eller uppskattade skattesänkningarna 2007-2009, ser allt tydligare vad de rödgröna förslagen om återställare och skattehöjningar skulle innebära. Och allt färre gillar vad de ser.

De spretande rödgröna budgetförslagen (analyserade bl.a. i DN, och lysande av Eric Erfors i Expressen) gör inte oroliga väljare lugnare. Är återinförd förmögenhetsskatt (dvs en straffskatt på utbildning och entrepenörskap som knappast drabbar fåtalet riktigt rika - vilket bara MP verkar inse), ifrågasättande av budgetdisciplinen (som V trots Ohlys löften till Sahlin åter ägnar sig åt), samt mindre kvar av lönen för de flesta, framgångsrecept för hållbar utveckling som gör att man får behålla jobbet eller har chans till ett nytt?

Intressant om , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: