tisdag, mars 02, 2010

Uppehållsstriden över, Ohly-Ulvskog-linjen vann om RUT?

Är det sista rödgröna ordet sagt? Nu lovar alla tre partiernas ledare att RUT-avdraget försvinner. Den socialistiska Ohly-Ulvskog-linjen vinner. För pensionärer, stressade storstadsbor, människor som satsat på att starta och expandera tjänsteföretag, och många tusentals som fått ett nytt - ofta ett första - jobb i dessa växande företag, är det ett dystert besked. Deras företag, idéer, tid, engagemang, arbetsmöjligheter är inget annat än en motvillig konjunkturåtgärd för de rödgröna.

Inte desto mindre är det välkommet om skuggboxningen nu kan upphöra. En röst på Alliansen, varför inte Folkpartiet, är det enda trygga, när RUT-avdraget får väljarnas vågskål att tippa över.

Bloggat: Per Altenberg, Maria Byström, Malin Danielsson, Linnéa Darell, Anna Lundberg, Christer Sörliden, Shane Whaley. I media: TT hos DN, SvD, AB, GP.

Intressant om , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Oscar sa...

Det kommer fortfarande att vara fritt fram att starta och driva företag inom denna branschen,
däremot så kommer det inte vara skattesubventionerat.

Varför måste dessa företag och tjänster vara skattesubventionerade för att människor ska tycka det är prisvärt?
Företag sätter oftast pris efter hur stora utgifter dom har, tex lönekostnader, lokalkostnader, utrustning, förbrukningsvaror mm. Det resulterar i ett timpris som kunden får betala för att företagaren ska täcka sina kostnader och ta ut en vinst till sig själv.

Har man inte råd att betala detta har man helt enkelt inte råd att köpa tex städning i hemmet. Det är inget som ska finansieras via skattesedeln.

Är man gammal eller rörelseförhindrad etc så har man rätt att få hjälp i hemmet och då finns hemhjälp att få.

Rasmus på Kungsholmen sa...

Självklart är det fritt fram. Frågan är om det är rimligt att alla branscher har samma skattetryck. Vad gäller hushållsnära tjänster kan vi med en enkel pragmatisk blick se att det har gett tusentals nya vita jobb, ofta första jobbet på den svenska arbetsmarknaden; fler och växande småföretag; och blivit en ren vinstaffär för staten. Det är alltså en smart investering.

Som framgår t.ex. av dagens Expressen är det många pensionärer som föredrar billigare privata hushållsnära tjänster framför kommunal hemtjänst. Och då kan ju också hemtjänstens resurser och krafter koncentreras på dem som behöver dem ännu mer.

Henrik V sa...

Det är klart att RUT-avdraget ska finnas kvar. Det har ju skapat massor med jobb etc.
På lång sikt bör det dock permenteras med en annan lösning så som t ex lägre skatt för de aktuella områdena.

Rasmus på Kungsholmen sa...

Håller helt med, Henrik!