söndag, mars 28, 2010

Pensionärernas tur, också

De senaste åren har alla löntagare fått sänkt skatt. Det betyder mer egna pengar att röra sig med, att det verkligen lönar sig att arbeta - vilket också är bra för samhällsekonomin och i längden även för alla som inte själv arbetar och får del av jobbskattesänkningarna. Det gäller inte minst pensionärerna.

Pensionernas tydliga beroende av hur det går för ekonomin i stort blir tydlig nu när krisen gör att bromsen i pensionssystemet träder in. Det är trist, men beror på det i grunden mycket positiva att Sverige sedan 90-talet har ett av världens få reformerade, långsiktigt hållbara pensionssystem, dessutom med brett partipolitiskt stöd.

Även pensionärer förtjänar givetvis samtidigt att få behålla mer av sina egna pengar. Även sådana skattesänkningar har förutom den ökade friheten för de berörda positiva effekter på samhällsekonomin i stort. Alliansregeringen har redan sänkt pensionärernas skatter två gånger, med fokus på dem med minst marginaler. Nästa steg blir nu sänkt skatt för alla pensionärer, en satsning på 5 miljarder nästa år.

Oppositionens löften kom naturligtvis som ett brev på posten - mångfalt dyrare än regeringens. Pensionärerna bör dock när de lyssnar på de rödgröna lockropen fundera över vilken ekonomisk politik som totalt sett gynnar dem och andra i Sverige bäst: jobblinjen eller skattehöjarlinjen.

Folkpartiledaren Jan Björklund berättar i sitt nyhetsbrev mer om Alliansregeringens tredje skattesänkning för pensionärerna. Det gör också bloggarna Per Altenberg, Fredrik Antonsson, Annika Beijbom, Carina Boberg, Linnéa Darell, Niklas Frykman, Maria Hagbom, Mark Klamberg, Ann-Cathrin Larsson, Catrine Norrgård, Mathias Sundin, Kent Persson, Christer Sörliden, Mikael Wendt x2, Hans Åberg. Kanske början på påskveckans bloggdebatt? Medierapporteringen sker bl.a. av Aftonbladet med kommentar av Lena Mellin), DN/TT, SvD:s Göran Eriksson, Rapport med kommentar av Mats Knutson.

Intressant om , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: