onsdag, mars 03, 2010

RUT går hem hos de flesta

Samtidigt som RUT-avdraget definitivt blir en valfråga, i och med de rödgrönas fasthållande vid att hushållsnära tjänster ska bli dyrare och en spirande bransch knäckas, kommer besked som ger RUT-reformen ytterligare rättvisa.

Möjligheten att köpa professionell hjälp hemma med hjälp av RUT-avdraget används av personer i alla inkomstgrupper - en av fyra som köpte hushållsnära tjänster tjänade under 200.000 kronor om året. Det är en nästan lika stor andel som antalet höginkomsttagare med inkomster över en halv miljon kronor om året. De allra flesta kunder är helt vanliga medelinkomsttagare däremellan.

Även om detta inte säger något om hur mycket var och en har utnyttjat avdraget bevisar det att billigare hushållsnära tjänster har betydelse för många fler än de höginkomsttagare som i de rödgrönas alternativa Sverige ska betala det mesta. Och även om låginkomsttagarna förmodligen köper mindre av tjänsterna, så är avdraget sannolikt ännu mer betydelsefullt för dem.

De som använder sig av RUT-avdraget är dock fortfarande få - jämfört med dem som tycker att det är en bra reform. Två av tre svenskar är positiva till att behålla avdraget, enligt en färsk opinionsmätning. Även dem som inte har direkt personlig nytta ser alltså värdet i stort.

Alla som använder sig av RUT-avdraget är förstås inte för att det ska vara kvar. Jag ser egentligen inget problem med att diverse högt uppsatta socialdemokrater använder sig av Alliansregeringens reform samtidigt som man gör sitt bästa för att kritisera den. (Det har förvisso sina likheter med republikaner som angripit Obamas krispaket men inte tvekat att lobba för pengar till t.ex. vägar i sina hemdelstater, "Highway Hypocrites" som demokraterna kallar dem.) Det skattesystem som finns på plats ska förstås gälla alla.

Att Socialdemokraterna lyssnar mer på Lars Ohly än på dem som använder RUT-avdraget, fått jobb, startat eller expanderat sitt företag tack vare RUT-avdraget, eller alla dem som inte gör någotdera men ändå ser värdet för jämställdheten, arbetsmarknaden och samhällsekonomin - det blir deras egen förlust.

I media: Lena Mellin i Aftonbladet, DN, DN ledare, Expressen, SR Ekot, SvD ledare, SVT Rapport 1, 2, 3, 4

Intressant om , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: