torsdag, mars 04, 2010

Mänskligare socialförsäkring - sorgepeng ett värdigt tillägg

Alliansens reformer för sjukförsäkringen har ju som jag skrivit om tidigare medfört att många människor nu för första gången får en ärlig chans till rehabilitering och en väg tillbaka till arbetsmarknaden. Sedan borde det förstås finnas ännu tydligare koppling mellan sjukpenning, vård och rehabilitering. Det handlar vad belackarna än påstår om en strävan efter en mänskligare socialförsäkringar, en politik som inte förtidspensionerar bort tusentals personer om året.

I mina liberala tankar för socialförsäkringarna ingår sådant som sammanläggning av sjukkassa och sjukvård i framtida storregioner, tredelning av föräldraförsäkringen med en större andel tydligare kopplad till respektive förälder, obligatorisk förstatligad a-kassa, och höjda tak för att göra det möjligt och rimligt att vara föräldraledig, sjuk och arbetslös (de två sistnämnda tillstånden förhoppningsvis under så korta perioder som möjligt) även för personer med högre inkomster (och det är inga astronomiska löner som krävs för att slå i respektive tak i dag). Socialförsäkringarna ska fungera mer som försäkringar.

En talande devis är att den som är sjuk ska ha en rejäl sjukpenning. Den som inte är sjuk ska inte ha någon sjukpenning alls (däremot kanske hjälp och stöd till rätt plats på arbetsmarknaden om det är vad som behövs).

Det nya förslaget om "sorgepenning", en kort tillfällig föräldrapeng för föräldrar som mister ett omyndigt barn, kom snabbt efter domstolsutslaget som visar att dagens regelverk inte medger några undantag för dessa drabbade i dag. Det är ett bra och värdigt tillägg för en mänskligare socialförsäkring.

Media: DN, Ekot.

Intressant om Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: