lördag, augusti 12, 2006

Apoteksmonopolet sin egen fiende

Med sådana här egna tilltag behöver Apoteket knappast sina (apoteksmonopolets) motståndare... Spelmonopolet - eller ska vi säga speloligopolet bestående av "folkrörelserna", främst A-lotteriet, samt statliga Svenska Spel (att det blev många s där känns som mer än en slump) - är en annan inrättning som känns som ett tankefel. Det går så länge ingen (eller tillräckligt många) tänker till och kommer på oss, verkar vara den genomgående tanken.

Ett monopol som däremot jag, och många andra liberaler, gillar är alkoholdetaljhandeln. Av egna bevittnade erfarenheter känner jag argumenten för restriktiv alkoholpolitik som giltiga (och då talar jag inte om egoistisk glädje över det stora utbudet). Ökad försäljning på Systembolaget känns därför tveeggat; det glädjande i dagens nyhetsskörd är att den totala alkoholkonsumtionen tycks minska. Nyhetens behag i att åka över bron och sundet för att inhandla billig öl och sprit i nära trafikfarligt tunga lass, tycks ha gått över.

Att bensinskatten i förlängningen kanske delvis fungerat som en punktskatt på privatimporerad talkohol är faktiskt lite lustigt.