fredag, januari 22, 2010

Utanförskapet valfrågan också 2010

Om sjukförsäkringen blir en stor valfråga, så lär jobben bli ännu större. De bägge frågorna hör naturligtvis också intimt samman. Regeringen har gjort en hel del för att förbättra tillgången till rehabilitering - i gårdagens Studio Ett kunde man höra en av alla berörda berätta att nu fick man i varje fall stöd och erbjudande om rehabilitering. Tidigare, dvs då S-systemet rådde i sjukförsäkringen, hände ingenting.

De som kan arbeta ska - och vill nästan alltid själva - arbeta. Då gäller det att det finns jobb. Även där har regeringen gjort en hel del, som Per Altenberg förtjänstfullt listar.

Att utanförskapet har ökat sedan 2006, sett till hur Alliansen, då i opposition, mätte, stämmer förstås. Orsaken stavas den ekonomiska krisen - den kris som Alliansregeringen hanterat mycket skickligt, där läget hade varit betydligt värre utan de insatser för arbetslinjen som arbetarepartiet S aldrig orkade genomföra, och där svenskarna nu kan se ljuset i tunneln, kanske före alla andra.

Snart är det inte bara sjukskrivningstalen utan även arbetslöshet och sysselsättning som vänder åt rätt håll.

Intressant om , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Oj, vilken partikorrekt text.
Därför finns massor att säga, men jag nöjer mig med att ge tips om dessa länkar.

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/01/arbetslinje-valfard-och-integritet.html

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/01/de-nya-daglonarna.html

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/01/hur-kan-man-bli-forvanad-over.html

http://fridholm.net/2010/01/14/varfor-arbetslinjen/#comments

http://djingis.blogspot.com/2010/01/framtidens-syn-pa-integritet-i-det.html

Väl bekomme.

Rasmus på Kungsholmen sa...

Visst finns det massor att säga! Ibland för att stödja den i grunden vettiga politik som Folkpartiet och Alliansregeringen för. Ibland är konstruktiv kritik istället orden i rättan tid. Det finns en del att säga om hur sjukförsäkringsreformerna genomförts och kommunicerats, t.ex. Eller kring vårdnadsbidrag, försvarspolitik, värnskatt, fastighetsskatt... Men i valet mellan Alliansens reformer och de rödgrönas återställare, mellan arbetslinje och längre sjukskrivningar och friår, mellan de som hanterar krisen och de som väljer att ignorera den i sin retorik - då vet jag var jag landar.