tisdag, januari 26, 2010

ROT och RUT ger många vinnare

Tusentals (kanske tiotusentals) nya vita jobb, som ger rejäla inkomster och pensionspoäng. Miljarder i ökade skatteintäkter. En ren vinstaffär för staten (1,5-2 gånger pengarna) - och givetvis för samhällsekonomin. Det är hittills facit av reformerna för hushållsnära tjänster (RUT) och byggnads- och renoveringsarbeten (ROT). Ett glädjande, men inte så förvånande facit för oss som länge förespråkat en pragmatisk syn på dessa efterfrågade men tidigare ofta för dyra, personalintensiva tjänster.

Motståndet från de rödgröna består dock, märkligt nog, och är som vanligt hårdare mot RUT än mot ROT. Mona Sahlins gamla, mer företagar- och jobbvänliga takter från 90-talet verkar glömda eller åtminstone undangömda.

Så går det när man ska regera ihop med vänsterpartister, vars feminism och jämställdhetsiver inte utsträcker sig till behovet att vanliga medelinkomstfamiljer ska kunna köpa sig avlastning som underlättar karriär för både mamma och pappa, eller till att traditionellt "kvinnliga" yrkesområden också ska vara föremål för företagande och entrepenörskap. (För även om vänstern och entrepenörskap aldrig går så bra ihop så är det särskilt illa här.)

Även om de är motståndare i teorin så kan dock uppenbarligen den liberala pragmatiska praktiken locka även högprofilerade oppositionsföreträdare.

Företagarnas rapport omtalades av t.ex. DN (ej på nätet) och TT (hos bl.a. SvD, Privata Affärer). Läs också Carina Boberg, Christer Sörliden och Seved Monke.

Intressant om , , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: