I valspurten blir de i stort sett dagliga opinionsmätningarna ett självspelande nyhetstema. I dag kan Alliansen således glädjas över bekräftade försprång hos såväl United Minds och Demoskop som framför allt hos det tungt vägande institutet Sifo. I den sistnämnda mätningen har Alliansen stärkt egen majoritet, och specifikt för Folkpartiet noteras en stämningshöjande siffra (8,8%) inför den sista veckans valrörelse. (Uppdaterat: Bilden bekräftas av sammanvägningarna av opinionsmätningar hos SR och SVT.)
Detta lägger grunden för viktiga analyser men också sönderanalysering - som t.ex. den evigt runtgående, onödigt uppförstorade diskussionen om Sverigedemokraternas eventuella inträde i riksdagen och effekterna i så fall. En diskussion som just föremålet för diskussionen tjänar allra mest på. Alla opinionsmätningar kan dock inte skymma att för väljarna är det viktigaste sakfrågorna och de idéer som ligger bakom de sakpolitiska ställningstagandena.
Valet 2010 står om arbetslinjen, om kunskapsskolan, om en välfärd där resultaten för patienterna och omsorgstagarna är det viktiga, om fördjupat internationellt samarbete, om vitalitet i kulturlivet, om att uppmuntra och glädjas över framgångsrika människor och företag. Det handlar mycket om ekonomiskt ansvarstagande, t.ex. om räknestycken kring en ny rödgrön förmögenhetsskatt som ingen vet hur den ska utformas, bara att den inte kommer vara klar i tid för att betala motsvarande utgiftsökningar. Det är viktigt. Men man kunde också önska mer diskussion om hur vi ska rusta Sverige för framtiden - inte minst den demografiska utmaningen. Det handlar mer om morgondagens pensioner och pensionärer än dagens skattefrågor (som Andreas Cervenka lyfter fram i SvD).
Ska vi med entusiasm fullfölja reformerna som bygger en skola där alla elever får möjligheter utifrån sina förutsättningar, där yrkesutbildningar uppgraderas och unga rustas för arbetsmarknaden med t.ex. fler lärlingar? Koncentrera oss på att ge bästa och mesta möjliga vård för skattepengarna, på kvaliteten i välfärden, oavsett vem som utför tjänsterna? Stimulera en gryende tjänstebransch som gör svarta jobb vita och hjälper fler att få vardagen att gå ihop? Sträva efter skatter som gör att människor får behålla mer av sina egna pengar, som uppmuntrar till arbete, utbildning och företagande?
Ska vi i Stockholm fortsätta fokusera på undervisningen i skolorna, på att bygga Stockholm nyskapande urbant med respekt för den historiska stadskärnan, på klimatsmart attraktiv kollektivtrafik med t.ex. spårvägar och båtbussar, på att ge kulturen möjligheter att växa och nå fler med allt från tillgängligare bibliotek till kulturbonus?
2010 blir valet då Socialdemokraterna slutligen mister sin särställning (vilket DN:s Peter Wolodarski förtjänstfullt beskriver). Det kan också bli valet då åtminstone muntligen avsvurna kommunister tar plats i en regering med alla sina för de flesta svenskar absurda idéer som att det avskaffade apoteksmonopolet är en smärre katastrof för välfärden, och då vi får ett populistiskt, finansiellt oansvarigt, enkelspårigt invandrarfientligt nytt riksdagsparti.
Jag hoppas att det blir ett val där vi kan lägga grundstenarna för en mer dynamisk svensk ekonomi, med god internationell konkurrenskraft grundad i höga kunskaper, som effektivare använder skattepengarna till välfärd som räcker åt fler. Jag vill att liberalerna tar täten i framtidsdebatten, och fortsätter utmana inte om skola och kärnkraft men också om lägre skatter (slopa värnskatten!), mer arbetskraftsinvandring, stabila generösa socialförsäkringar, euro och Nato. Då har vi förutsättningar att nå betydligt mer än 8,8%.
Media: AB, DN 1, 2, Expressen 1, 2, SvD 1, 2, 3, SVT. Bloggar: Per Altenberg, Per Ankersjö, Tokmoderaten Antonsson, Mary X Jensen, Olov Lindquist, Kent Persson x2, Erik Svansbo.
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, opinion, ideologi, val 2010, kunskap, konkurrenskraft, skatter, värnskatt, förmögenhetsskatt, pensionärer, demografiska utmaningen, alliansen, regeringen, Folkpartiet, rödgröna, oppositionen, Stockholm, kulturbonus, bibliotek
söndag, september 12, 2010
I ett val om idéer och sakfrågor blir liberaler vinnare
Etiketter:
Demokrati o ideologi,
Ekonomi o arbete,
Kunskap,
Partipolitik,
Staden
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Bra skrivet. Tål att upprepas att valet inte handlar om skattesänkningar vilket de rödgröna oftast vill göra gällande.
Tack Hans! Nej det finns många andra viktiga sakfrågor och grundläggande idéer att diskutera...
Rasmus
Skicka en kommentar