onsdag, november 18, 2009

Nya idéer och pengar för kulturen

Hur kulturen kan få mer pengar, från andra håll än det offentliga stödet som aldrig kan eller ska räcka till allt, har jag skrivit om förut. Liksom att nyskapande kultur behöver utrymme för att nya idéer i framkanten ska kunna inspirera fler. I en insändare, publicerad i veckans Mitt i, skriver jag om vad vi gjort i Stockholm och vad som nu görs från regeringen i och med den nya kulturpropositionen.

Nu får kulturen mer pengar

Kulturen behöver mer pengar. Sedan 2006 har Folkpartiet och Alliansen satsat på bl.a. biblioteken – nya lokaler i Högdalen och Bredäng, upprustning på Kungsholmen, utbyggnad av Luma i Hammarby Sjöstad, helt nytt tunnelbanebibliotek vid Stureplan… – och på barnkultur både i och utanför skolorna.

Men offentliga pengar räcker inte. Det fria kulturlivet kan inte vara beroende av kommun, landsting och stat. Värdena och kunskapen det står för är angelägna för fler aktörer i samhället som är villiga att bidra om möjligheterna finns.

I Stockholm har vi därför också satsat på en fond för nyskapande kultur, för att ge plats för avantgardet, och bonus för kulturverksamheter som har eller höjer egenintäkterna eller utbudet för barn och unga..

Och nu kommer liknande besked från Alliansregeringen: Kulturbryggan ska ge svensk spetskultur chansen, och kulturella och kreativa näringar ska få stöd med utbildning, forskning och nätverk.

Kulturskapare är redan entrepenörer. När de nu får chansen att skapa mer, innebär det också nya jobb, tankar och möten mellan människor.

Rasmus Jonlund
Kulturpolitiker (FP)
Stockholm

Intressant om , , , , , , ,

Inga kommentarer: