lördag, november 14, 2009

Baktalad av Sverigedemokraterna

I veckan har jag haft en av mina mest obehagliga och samtidigt intressanta yrkesmässiga upplevelser: från krishantering till att i dag bli baktalad och använd som slagträ av Sverigedemokraterna.

Som något improviserad pressansvarig för Folkpartiets länsförbund fick jag i tisdags kommentera affären med det nu f.d. kommunalrådet i Huddinge som erkänt sig skyldig till försök till sexköp (dessutom från en minderårig flicka, en del i den större prostitutionshärva som nystats upp under året). Jag talade med TT (ex GP), Ekot, DN, Aftonbladet... Budskapet var genomgående detsamma: att det som hänt var oacceptabelt och helt oförenligt med att företräda Folkpartiet, att detta var något vi i Folkpartiet var ense om på riks- och länsnivå och i Huddinge, och att det bara fanns ett alternativ för kommunalrådet: att avgå med omedelbar verkan. Detta kunde jag också på tisdagskvällen meddela att han hade gjort.

Detta budskap lyckas Sverigedemokraterna i ett uttalande av sin andre vice ordförande Carina Herrstedt få till något som får henne "att må illa". Aftonbladet undrade nämligen om det då f.d. kommunalrådet erbjudits någon krishjälp, jag svarade (som framgår av artikeln): "Han har haft folk hos sig under dagen. Han är i en svår situation, så det är viktigt att ta hand om honom samtidigt som det är viktigt att vara tydlig med de politiska konsekvenserna." På frågan hur han mådde svarade jag , som inte själv varit i direktkontakt med honom: "Vad jag förstår är han naturligtvis helt förkrossad och djupt ångerfull. Man kan ångra sig och be om ursäkt, men det finns inget sätt att reparera förtroendet. Men det är klart att han är väldigt ledsen över vad han har gjort." Några frågor om huruvida det f.d. kommunalrådet kan vara kvar som vanlig medlem i Folkpartiet har jag inte svarat på, det är inte min sak, men dubier om det har uttryckts av andra partiföreträdare.

Hur SD kan få detta till att Folkpartiet eller jag tycker att det f.d. kommunalrådets agerande är OK är helt absurt. Det framgår med all önskvärd tydlighet av övriga medier, och också i Aftonbladet, vad vi tycker om det: förutom bl.a. det jag säger om konsekvenser och förtroende ovan sammanfattas vår inställning med att "Folkpartiets ledning tog i går totalt avstånd från sin förtroendevalde."

(Sverigedemokratiska företrädares relation till brottslighet är ju för övrigt ett komplicerat kapitel. Carina Herrstedt själv har i höst riskerat att dömas för förtal - vilket vore andra gången på två år.)

Även den som har gjort något förfärligt är fortfarande en människa. Sverigedemokrater brukar ju åtminstone ibland hylla det kristna idéarvet, åtminstone använda det för att utmåla det icke-kristna som främmande och hotfullt. Hur är det med att fördöma synden men inte syndaren? Handlingar och brott måste få konsekvenser men även förövare ska få den hjälp, stöd och eventuella vård de behöver.

Det är min humanistiska, liberala människosyn. Färgad av ett kristet arv, måhända, men mycket levande i dag. Och att jag och Sverigedemokraterna har diametralt olika människosyn har jag nu blivit än mer övertygad om.

Intressant om , , , , , , ,

4 kommentarer:

Sören Sommelius sa...

Hm Nu skall vi se här:

Pk från Fp säger att en folkpartist inte får underteckna en debattartikel tillsammans med Sd.
Någon slags "smittorisk" föreligger tydligen enligt samma glyttiga resonemang som att man kunde få tjejbaciller på lågstadiet. Samma beröringsångest existerar inte i det politiskt korrekta folkpartiet. Läs vad Carina Herrstedt säger igen:

"Slutsatsen är alltså att gamla gubbar som tvingar sig på minderåriga flickor och utnyttjar dem till gruppsex med sina perversa gubbvänner är välkomna i Folkpartiet, men de som undertecknar en insändare mot politiskt våld ihop med sverigedemokrat, är det inte. Folkpartiet agerande får mig att helt enkelt att må illa."

Jag instämmer fullkomligt med Carina. Sd säger saker utan omsvep. Fp hycklar.Numera får Sverigedemokraterna mina pensionerade föräldrars röster. Förr var de Folkpartist och Sosse.
DET MISSTAGET GÖR DE ALDRIG OM!

Detta var ett bottennapp vi realister sent skall glömma! Hyckleriet inom Fp är monumentalt.

UncleBob

Anna Steele sa...

Folkpartiet Liberalerna är det enda partiet som historiskt tydligt tagit avstånd mot nazism och antisemitism. Det är totalt i avsaknad av hyckleri som man gjort det. Ingen i partiet har på något sätt deklarerat att företrädaren i Huddinge agerat rätt utan han har genast uppmanats att lämna sina uppdrag. Det som får MIG att må illa är när människors ögon och sinnen grumlas så till den grad att de går på den vidriga människosyn som SD har, som är både verklighetsfrånvänd och totalt ojämställd. Stackars Carina. Och stackars dina föräldrar, uncleBob. mvh Anna

Manneman sa...

Men frågan kvarstår ändå - var finns FP-s moraliska kompass (om den alls finns): FP i Marks kommun i S. Älvsborg uteslöt (= Beordrade vederbörande lämna partiet) en medlem för att han hade skrivit en debattartikel mot politiskt våld ihop med en Sverigedemokrat från en grannkommun. Detta skulle alltså utgöra en fara för FP:s rykte, resonerade man. Om ni som parti vill ha ett uns av trovärdighet kvar, är ett minimikarav att ni är konsekventa i ert agerande och ger den sexbrottsdömde Blomqvist respass ut ur partiet med. Man kan ha vilka synpunkter man vill på den där killens agerande som skrev debattartikeln, men det han gjorde var ivf inte kriminellt, vilket däremot sexköp av barn är. Jag menar att ni silar mygg men sväljer kameler - eller är det kanske så att Blomqvist har hållhakar på andra partikamrater, t.ex. Morgan Hjalmarsson i Borås, som ju slog på stora trumman samma dag artikeln publicerades? Hittills har reaktionen från de FP:are jag försökt få ngn sorts svar av varit antingen tystnad (Det vanligaste), eller att man börjar prata om ngt annat. V.g. svara enkelt, klart och tydligt om ni avser att slänga ut sexbrottslingen Blomqvist eller ej, så slipper ni spelulationer. Icke-svar kommer annars att tolkas som att ni inte tycker det är så farligt med sexbrott mot barn för FP:s image.

Rasmus på Kungsholmen sa...

Jag kan inte uttala mig varken för Folkpartiet centralt eller i Sjuhärad. Vårt agerande kring det f.d. kommunalrådet i Huddinge var mycket snabbt och tydligt. Inom ett dygn hade han fått lämna alla sina uppdrag. Vad han gjort sig skyldig till och att underteckna en insändare tillsammans med en sverigedemokrat är naturligtvis helt olika saker. Det som förenar dem i mina ögon är att de inte går att förena med att ha några förtroendeuppdrag och offentligt företräda Folkpartiet. Partimedlemskapet är inte min sak att uttala mig om.